Belföld

Online ügyfélszolgálat indult a családtámogatások egyszerűbb igénybevételéhez

Online ügyfélszolgálat indult a családtámogatások még egyszerűbb megismeréséhez, igénybevételéhez – közölte közösségi oldalán Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtök reggel.

Online ügyfélszolgálat indult a családtámogatások egyszerűbb igénybevételéhez
Hornung Ágnes: A családok jelenleg több mint harminc támogatási formát vehetnek igénybe
Fotó: MH/Purger Tamás

Az érintettek online ügyfélszolgálaton kaphatnak gyors és szakszerű válaszokat otthonteremtési és családtámogatási kérdésekben.

Hornung Ágnes emlékeztetett arra, hogy Magyarországon „2010 óta a gyermek az első”, ezért az elmúlt 12 évben három és félszeresére emelték a családokra fordított összeget, és több új támogatást vezettek be. A gyermeket tervező és nevelő családokat a háborús helyzetben és a háború okozta energiaválság idején is megvédik és segítik.

Arra is kitért, hogy a családok jelenleg több mint harminc támogatási formát vehetnek igénybe, amelyekről immár videóbeszélgetésben is tájékozódhatnak. Az új szolgáltatás a csalad.hu oldalon, az ügyfélpont menüpont alatt érhető el. Hozzátette: az online megbeszélésen az érdeklődőket a Családbarát Magyarország Központ ügyfélpontjának felkészült szakemberei segítik eligazodni a támogatási formák között: információt nyújtanak az elérhető lehetőségekről, a jogszabályi feltételekről és az ügyintézés folyamatáról is.

Az online videóbeszélgetéshez 9 és 15 óra közötti időpontot lehet foglalni, hétfőtől csütörtökig. Az érdeklődők 45 perces időkeretben, a Teams rendszerén keresztül tehetik fel kérdéseiket. Regisztrálni a https://csalad.hu/ugyfelpont/ felületen lehet, ahol néhány adat és a tájékoztatás témájának megjelölésével foglalható időpont.

Hornung Ágnes arra is felhívta a figyelmet, hogy emellett továbbra is működik a Családbarát Magyarország Központ Ügyfélpontjának e-mailben elérhető szolgáltatása, amellyel már egy éve gyors és közérthető válaszokkal segítik a családtámogatási formák iránt írásban érdeklődőket. Az eddigi tapasztalatok alapján a családok leggyakrabban az otthonfelújítási támogatás, a jelzáloghitel-csökkentés, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a falusi csok igénybevételének részleteiről tájékozódnak, de bármely támogatásról információt kaphatnak.

Az államtitkár azt írta, az érdeklődők ugyancsak a csalad.hu oldalon használhatják a családtámogatási kalkulátort is, amellyel személyre szabott kalkulációt végezhetnek az elérhető támogatási formákról. A mintegy másfél éve elindított családtámogatási kalkulátorral 35 féle támogatási formáról már csaknem 170 ezer esetben végeztek részletes számítást a családok.

Az érintettek rendelkezésére állnak a fővárosi és megyei kormányhivatalok családtámogatási ügyfélszolgálatai és a kormányablakok is, valamint hívhatják a Magyar Államkincstár telefonos ügyfélszolgálatát is, ahol a továbbiakban is tájékoztatást kaphatnak a családtámogatások igénybevételéről – tette hozzá.

Arra buzdítják a családosokat és a családalapítás előtt állókat – írta bejegyzésében Hornung Ágnes –, hogy éljenek ezekkel a lehetőségekkel, így még könnyebben és egyszerűbben juthatnak hozzá a támogatásokhoz.

Objektum doboz


Kapcsolódó írásaink

Jövőre is maradnak a támogatások

ĀA következő évben is lesz 13. havi nyugdíj, folytatódnak a családtámogatások, és a várható infláció mértékének megfelelően tovább emelkednek a nyugdíjak