Belföld

Kiadták az országra a legmagasabb szintű hőségriadót

Minden idők legnagyobb aszálya sújtja Magyarországot - mondta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Gyuricza Csaba

A legmagasabb szintű, harmadfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére szerdán nulla órától péntek éjfélig az országos tiszti főorvos. A szakemberek arra figyelmeztetik a szabadságukat vízparton töltőket, hogy a déli órákban kerüljék a napozást és semmiképpen ne ugorjanak a habokba felhevült testtel.

Kiadták az országra a legmagasabb szintű hőségriadót
A gyerekek védelme kiemelten fontos (Képünk illusztráció)
Fotó: MH

A pokoli hőség és szárazság okán hazánk egész területén tűzgyújtási tilalom van érvényben - figyelmeztetett szerdán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Hozzátették, a saját kertünkben bográcsozni, szalonnázni ugyan nem tilos, de amíg nem változik az időjárás, inkább senki ne rakjon tüzet a szabadban. Egyébként eddig már tizennégyezer alkalommal csaptak föl a lángok a nyílt vagy erdős területeken.

A rendkívüli szigor különösen annak fényében érthető, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlására harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére. Az intézkedés szerdán nulla órakor lépett életbe és péntek éjfélig tart.

Az NNK és az OKF közös közleményükben hangsúlyozták, a hőség megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást. Az autóval közlekedőket is kellő óvatosságra intették, mert rájuk is kedvezőtlen hatással lehetnek a pokoli körülmények. Figyelmeztettek arra is, a szabadságukat a tavaknál, strandokon töltők a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a felhevült testtel a habokba.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Gyuricza Csaba szerda reggel az M1-en egyebek mellett arról beszélt, minden idők legnagyobb aszálya sújtja Magyarországot, ilyen súlyos, különösen az Alföldet érintő szárazság nem volt emberemlékezet óta. Ugyancsak az M1 számolt be riportjában arról, hogy több helyen is kritikusan alacsony a Duna vízszintje - Nagybajcsnál például alig fél méterrel áll a valaha mért legkisebb vízállás fölött. Vámosszabadinál pedig a folyam közepén előbukkant egy világháborús hajóroncs is, ami legutóbb 2018 nyarán láthattunk.

Az OKF és az NNK ugyancsak szerdán arra hívta föl a figyelmet, rendkívül fontos a napsugárzás elleni védekezés - különösen a gyermekeknél. A kicsiket akkor is legmagasabb faktorszámú naptejjel kell bekenni, ha a vízben játszanak. Hozzátették, ha valaki gépkocsiban hagyott embert vagy állatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

Kapcsolódó írásaink