Belföld

Csupán a szokásos pánikkeltés zajlik, valójában nem száll el a vérhígítók ára

A minimális piaci részesedéssel rendelkező termékek térítési díjai emelkednek, de nem négyszázötven, hanem csupán öt-tíz százalékkal

„Felelőtlen pánikkeltés a vérhígítókról” címmel reagált a baloldali sajtó újabb pánikkeltésére szerdán a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Hangsúlyozták: a betegek megnyugodhatnak, nem lesz brutális gyógyszeráremelés.

Csupán a szokásos pánikkeltés zajlik, valójában nem száll el a vérhígítók ára
Patikai életkép – az árváltozás négyszázötven helyett a valóságban öt-tíz százalék lehet
Fotó: MH

Minden alapot nélkülöznek azok az indokolatlan, kattintásvadász és pánikkeltő állítások, amelyek arra törekszenek, hogy a betegeket félrevezessék és elrettentsék – közölte szerdán a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). A szervezet leszögezte: elhatárolódik és károsnak tartja a napi.hu Brutális gyógyszeráremelés jöhet októbertől cikkében elhangzottakat.

Egyben felhívta az újságírók figyelmét a megfelelő körültekintésre, valamint a tények alapvető ellenőrzésére, amellyel elkerülhető a céltalan rémisztgetés.

Rámutattak: a NEAK-nak számos jogszabályban előírt feladata van. Ezek egyike a féléves felülvizsgálat azért, hogy a szakmailag egymással helyettesíthető gyógyszerkészítmények esetén ne fordulhasson elő, hogy egy termékért magasabb támogatási összeget fizetnek, mint az azzal szakmailag helyettesíthető másikért. A csoportok kialakítása az illetékes orvos szakma bevonásával történik. Ennek köszönhetően az egyes szerek besorolása minden esetben megalapozott, és ha az indokolt, módosításra is kerül.

Így történt ez most is az LMWH-készítményeknél, amely rövidítés a kis molekulasúlyú heparinkészítményeket takarja. Ezek azok, amelyeket a köznyelvben vérhígítóként vagy vérrögképződés-gátlóként ismerünk.

Mivel a csoport kiemelt jelentőséggel bír, a rá vonatkozó információkat tartalmazó táblázatot a NEAK külön is közzéteszi weboldalán. Ebből kiderül, hogy a jelenlegi helyzet alapján a minimális piaci részesedéssel rendelkező termékek térítési díjai emelkednek, de nem négyszázötven, hanem csupán öt-tíz százalékkal. Mivel ez a drágább termék, az eljárás során a szóban forgó vérhígítót előállító vállalat augusztus 20-ig árcsökkentést nyújthat be, és úgy nem változik a térítési díj.

A NEAK mindezen túl felhívta a figyelmet arra, hogy piac kilencvenkilenc százalékát lefedő termékeknek a jelenlegi helyzet alapján is változatlan marad a térítési díja. A betegek tehát megnyugodhatnak, nem lesz brutális gyógyszeráremelés – hangsúlyozták. Hozzátették, a félrevezető „kattintásvadász” cikkek íróit, a szakmailag etikus hozzáállás mellett a megfelelő tényellenőrzés lefolytatására kérik, amelyhez minden segítséget megadnak.

Kapcsolódó írásaink