Belföld

Magyarország gáztároló-kapacitása az egyik legnagyobb az unióban

Orbán Balázs: Hazánk földgázellátása biztosított, betároltuk az éves összfogyasztás 34 százalékát, a téli fogyasztás 141 százalékát

Magyarország gáztároló-kapacitása az egyik legnagyobb az Európai Unión belül, sőt hazánk a töltöttség terén is az élvonalban áll – derül ki a Klímapolitikai Intézet kutatásából, amelyet Orbán Balázs osztott meg a közösségi oldalán.

Magyarország gáztároló-kapacitása az egyik legnagyobb az unióban
Kiemelkedő eredmény, hogy augusztus 1-jére a magyarországi tárolókba 920 millió köbméterrel több gáz került, mint azt az európai uniós gáztárolási rendelet előírja - mutatott rá Orbán Balázs
Fotó: MH

A miniszterelnök politikai igazgatója bejegyzésében felhívta rá a figyelmet: számos uniós ország a szomszédaira van utalva a földgázellátás biztosításában, hiszen vagy nem rendelkezik tárolókapacitással (mint Észtország és Litvánia), vagy a saját kitermelése sem elegendő (mint Írország, Luxemburg és Szlovénia). A legnehezebb helyzetben Németország van, ahol a betárolt földgázmennyiség az éves fogyasztás csupán 19 százalékát fedezi, de ha a tárolók teljesen fel lennének töltve, akkor sem érnék el a 26 százalékot.

Ezzel szemben hazánk földgázellátása biztosított, betároltuk az éves összfogyasztás 34 százalékát, a téli fogyasztás 141 százalékát, az éves lakossági fogyasztásnak pedig a 82 százalékát.

„Kiemelkedő eredmény, hogy augusztus 1-jére a magyarországi tárolókba 920 millió köbméterrel több gáz került, mint azt az európai uniós gáztárolási rendelet előírja. Magyarországnak november 1-jéig ugyanis az 5 éves átlagfogyasztása 35 százalékát – 3,65 milliárd köbmétert – kell kötelezően betárolnia" - közölte Orbán Balázs. Hozzátette, ehhez képest hazánk már augusztus 1-jéig 3,25 milliárd köbméter gázt tárolt be, ami az elmúlt 5 éves összesített átlagfogyasztás 31,13 százalékát teszi ki a MEKH adatai szerint.”

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy hazánk és a magyar háztartások energiabiztonságát megőrizzük. Nekünk ugyanis Magyarország biztonsága és a magyar családok védelme a legfontosabb!” - hangsúlyozta a politikus.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom