Belföld

Megindult a határvadászképzés

A négyhetes tanfolyamot Nyírbátorban tartják, ezalatt a jelentkezők rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai ismereteket is elsajátítanak majd

Megkezdődött a szerződéses határvadászok képzése Nyírbátorban kedden. A négyhetes, 180 tanórás képzés alatt rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti- és határforgalomellenőrzési ismereteket sajátítanak el a tanulók.

Megindult a határvadászképzés
Ha elvégzik képzésüket a határvadászok és szolgálatba állnak, hatékony segítséget tudnak nyújtani a megye és Magyarország megvédésében
Fotó: mh

Az ünnepélyes képzésindítón Tarcsa Csaba vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka arról beszélt, a magyar rendőrség 2015 óta keményen küzd Magyarország közbiztonságáért, ezzel együtt eleget tesz a schengeni követelményeknek, védi Európa határait és a magyar államhatárt.

Felhívta a figyelmet arra: egyre több az illegális határsértés, ebben az évben már 12 ezer határsértőt tartóztattak fel, és embercsempészet miatt 1100 büntetőeljárást kezdeményeztek, annyit, mint tavaly egész évben. Szólt arról is: idén már 254 esetben szenvedtek balesetet a közúti ellenőrzés elől menekülő embercsempészek.

A határt védő rendőröket és katonákat idén már 260 esetben támadták meg a migránsok, és negyvenen meg is sérültek. Ezek az adatok egyértelműen mutatják az illegális migráció erőszakos jellegét és növekvő tendenciáját.

A kormány döntött négyezer határvadász felvételéről és arról, hogy a Készenléti Rendőrség keretein belül alakítják ki a határvadászezredeket. Tizenkétezren érdeklődtek a határvadászképzés iránt, ebből ezer érvényes pályázatot nyújtottak be. A jelöltek pszichikai, fizikai és egészségügyi felméréseken mentek keresztül, a nyírbátoriakkal együtt összesen több mint kétszáz frissen felszerelt határvadász kezdi meg tanulmányait az országban.

Nagy István ezredes, a Készenléti Rendőrség megalakuló Határvadász ezredének főkapitányi biztosa a képzésindítón arról beszélt, a toborzást és kiválasztást követően öt helyszínen kezdték, illetve kezdik meg a képzést. Múlt héten Szegeden kezdődött a határvadászok képzése, most pedig Nyírbátorban, Debrecenben, Orosházán és Kiskunhalason indulnak a képzések. Hozzátette. a négyhetes, 180 tanórás képzés négy modulból áll, a tanulók rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti- és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el.

Az ezredes szólt arról is, a határvadászok feladata a magyar államhatár sérthetetlenségének biztosítása és a jogellenes átlépések megelőzése, és úgy vélte, Magyarország határának védelmére vállalkozni „nemes és felemelő feladat”.

Farkas József dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője arról beszélt, hogy a megyében még nincs olyan mértékű illegális migráció, mint a déli határszakaszon, de tenni kell azért, hogy ez így is maradjon. Hangsúlyozta: a határvadászok „jó helyre jönnek” a megye sajátos elhelyezkedése miatt. Ismertette: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének 245 kilométeres a határszakasza, ebből 138 kilométer ukrán, 103 kilométer román és 5 kilométernyi a szlovák – vízi – határszakasza.

Kiemelte: ha elvégzik képzésüket a határvadászok és szolgálatba állnak, hatékony segítséget tudnak nyújtani a megye és Magyarország megvédésében. A végzettek Záhonyban, Beregsurányban és Csengersimán kezdhetik majd meg munkájukat.

A szerződéses határvadászok oktatásuk első napjától bruttó 300 ezer forint havi alapilletményt kapnak, a képzés teljes idejére a Készenléti Rendőrség ingyenes ebédet biztosít, valamint a nem helyben lakók számára szállást nyújt. A toborzás és a jelentkezők alkalmassági szűrése folytatódik.

Kapcsolódó írásaink