Belföld

„A vasnak a levegőben van a helye”

Ruszin-Szendi Romulusz: Most már van mit felmutatnunk a Magyar Légierő és a Magyar Honvédség technikai fejlesztéseinek köszönhetően

A Szent István-napi programsorozat előkészítéseként hétfőn katonai helikopterek és repülőgépek tartottak főpróbát a légi parádé helyszínén a Parlament és Lánchíd közötti szakaszon. Többek között erről is beszélgettünk Ruszin-Szendi Romulusszal, a Magyar Honvédség parancsnokával.

„A vasnak a levegőben van a helye”
Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség főparancsnoka
Fotó: MH/Szopkó Tamás

‒ Ha azt mondom repülő, mi jut eszébe?

‒ A vasnak a levegőben van a helye. Ez egy mondás, amit még egy légierős tábornokomtól tanultam fiatal tisztként. Ő mondta ezt mindig. Arra próbált vele utalni, hogy a több tonnás vas, ami fel van fegyverezve, a levegőből a földre hatást gyakorol. Ezt nagyon sokszor hajlamosak elfelejteni az emberek. A szlogent nagyon szívesen használom, hiszen megmutatja azt a titokzatosságot és különlegességet, amit a repülőink képviselnek.

‒ Miért fontos a légi parádé hagyománya?

‒ Minden hagyományra szükségünk van. Sokkal régebbi hagyomány az, hogy a tisztjeink augusztus 20-án tesznek esküt, ami nagyon közel áll a szívükhöz. Szerintem Magyarország is hozzászokott ahhoz, hogy ha újra Szent István-nap van, akkor az úgy kezdődik, hogy felhúzzuk a nemzeti zászlót, és tisztjeink esküt tesznek.

Megéri mindez, mert most már van mit felmutatnunk, ugyanis a Magyar Légierő és a Magyar Honvédség technikai fejlesztéseinek köszönhetően láthatják a magyar emberek, hogy amit ránk bíztak, azokból a pilótáink és katonáink ki tudják hozni a maximumot.

‒ Ha már katonákról van szó, mi a helyzet az önkéntes katonai szolgálattal?

‒ A program hat hónap kiképzést jelent, ami igény esetén meg is hosszabbítható, és amellyel többletpontszámot kaphatnak az egyetemre készülő diákok. A képzés több szempontból is hasznos. Azok a diákok, akik első körben nem jutottak be az áhított felsőoktatási intézménybe, amellett, hogy még illetményt is kapnak, nem fog haszontalanul telni a várakozási évük, ugyanis a honvédség a felvételi felkészüléséhez teret és lehetőséget is ad.

‒ Mekkora jelenleg a program iránti érdeklődés?

‒ Az önkéntes katonai szolgálat tavaly vette kezdetét, amelyre már akkor volt ötszáz jelentkező. Jelen pillanatban is már több száz fiatal jelentkezett, és ez a folyamat még nem fejeződött be. A következő napokban is hasonló érdeklődésre számítunk.

‒ Mivel már tavaly óta fut a program, mik a visszajelzések?

‒ Elfogultként ennél szebb és jobb hivatást el sem tudok képzelni. Aki egyszer felveszi az egyenruhát, és pozitív élmények érik, az nagyon nehezen veszi le. Ez maradjon is így a jövőben.

Kapcsolódó írásaink