Belföld

Szünet nélkül érkeznek a háború menekültjei

Ismét óriási tömegben érkeztek hazánkba a szomszédságunkban zajló harcok elől menekülő emberek. Csak a román határszakaszon 7835-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából jöttek.

Szünet nélkül érkeznek a háború menekültjei
Menekültek a zuglói BOK-csarnokban, ahol a magyar kormány ideiglenes szállást biztosít az ukrán állampolgároknak
Fotó: MH / Purger Tamás

Ismét óriási tömegben érkeztek Magyarországra a szomszédságunkban zajló fegyveres konfliktus menekültjei. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az ukrán–magyar határszakaszon 7501 ember lépett be vasárnap hozzánk, míg a román–magyaron 7835-en nyilatkoztak úgy, hogy a háborús zónából jöttek. Vonattal kilencvenhét ember - köztük huszonöt gyermek - érkezett Budapestre.

Az érintettek közül a rendőrség 378 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a Police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. Mindezeken túl folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival is.

Fontos részlet, hogy a kormány a nyár elején külön programot indított a menekülteknek, amelynek révén – viszonylag egyszerű feltételekkel – akár munkába is állhatnak Magyarországon.

Kapcsolódó írásaink

Ukrán menekültek a magyar oktatásban

ĀNem annyira a szaktárgyi felkészítés, inkább a magyar nyelv elsajátítása az elsődleges cél az Ukrajnából érkezett menekült diákok magyarországi oktatása során, és kiemelten foglalkoznak az iskolákban az átélt traumák szakszerű feldolgozásával is

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom