Belföld

Lezsák Sándor: A rokontudat a legnemesebb valuta

Sosem volt még ekkora nemzetközi érdeklődés a Kurultaj iránt, mint idén

Évezredes hagyományaiknak köszönhetően sajátos történelmi erőtér jellemzi a hun-türk tudatú népeket, ez a bizalmi tőke pedig új fajta gazdasági kapcsolatokat és oktatási együttműködéseket is eredményez. Kirgizisztánban például hamarosan magyar egyetemi campus nyílik – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Lezsák Sándor a Kurultaj megnyitója után.

Lezsák Sándor: A rokontudat a legnemesebb valuta
Egyre magasabb rangú külföldi vendégek érkeznek a rendezvényre - mondta Lezsák Sándor
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Kurultaj a hun-türk nemzetek legnagyobb közös hagyományőrző ünnepe, de a rendezvénynek számos, a hagyományőrzésen túlmutató hozadéka is van Magyarország számára: nemcsak a ruhaviselet, ének, tánc vagy éppen a kézműves mesterségek terén köszönnek vissza a történelem évezredes hagyományai, de a népeink közti rokonságtudat egyfajta bizalmi tőke is – mondta lapunknak Lezsák Sándor a Kurultaj hagyományőrző rendezvény parlamenti megnyitója után.

Az Országgyűlés alelnöke, aki a pénteken kezdődő, háromnapos ünnepség fővédnöke is, hozzátette, a hun-türk tudatú nemzeteket sajátos történelmi erőtér veszi körül, ami új alapokra helyezi az együttműködéseiket, legyen szó diplomáciai kapcsolatokról, gazdasági vagy iskoláztatási partnerségről.

„A rokontudat olyan nemes valuta, ami jóval többet ér, mint a dollár vagy az euró, mert több ezer éves kötődés, kapcsolat van mögötte. Ezért fontos a kormány számára a Kurultaj támogatása” – fogalmazott Lezsák Sándor. Példaként említette, hogy a jó kapcsolat révén, állami ösztöndíjprogram keretében jelenleg több mint háromszáz kirgiz diák tanul Magyarországon, Kirgizisztánban pedig hamarosan egy olyan egyetem jön létre, ahol lesz magyar campus. „Ezeknek a fiataloknak lesz egy saját magyarságélményük, és később – kerüljenek bárhová is a világban – máshogy fognak viszonyulni a magyarokhoz, mintha nem lenne meg ez a kötelék” – tette hozzá.

Kiemelte azt is, hogy a kétévente megrendezett Kurultaj iránt sosem volt még ekkora nemzetközi érdeklődés, mint idén, és egyre magasabb rangú külföldi vendégek érkeznek a rendezvényre. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben minél több hazai helyszínen jelenhet meg a Kurultaj.

Kurultaj megnyitó
Kurultaj-megnyitó
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Kurultaj, Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye péntektől vasárnapig hagyományőrző látványosságokkal, lovas vetélkedőkkel, ismeretterjesztő előadásokkal, kiállítással és koncertekkel is várja az érdeklődőket Bugacon. Az idén 15 éves Magyar Törzsi Gyűlésen minden hun, türk eredettel vagy eredettudattal rendelkező rokon nép részt vesz, hogy együtt állítsanak méltó emléket a sztyeppei lovasnomád kultúrának és a nagy ősöknek, köztük Attila és Árpád vezérnek, Karcig batirnak vagy Amir Timurnak. A Bugacon tartott rendezvényen a Kárpát-medencei magyarság szervezetei mellett 27 nemzet delegációja is megjelenik.

A háromnapos programsorozaton látható lesz a világ legjobb lovasíjászainak bemutatója, nomád és lándzsás lovasharc, solymászat és agarászat, felelevenednek az ősi erőpróbák, emellett bothúzó és övbirkózó nemzeti bajnokság is lesz.

A Kurultaj egyik fő látványossága a nomád vonulás csaknem ezer harcos, nők és gyerekek részvételével a lovasnomád hagyományok szerinti korhű öltözékben és felszerelésben. A hadi programok, kulturális és sportesemények mellett a magyar őstörténetről és a lovasnomád civilizációról szóló tudományos-ismeretterjesztő előadások is szerepelnek a programok között.

Attila sátra előtt a korábbi Kurultaj résztvevői
Attila sátra előtt a korábbi Kurultaj résztvevői
Fotó: kurultaj.hu

A kiállításokon láthatók lesznek a szarmata, avar, hun és legfőképpen a honfoglaló magyar nép régészeti és antropológiai kincsei, a világ legnagyobb, szétszedhető, Atilláról elnevezett jurtájában pedig a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével létrehozott hun tárlatot nézhetik meg az érdeklődők.

Kapcsolódó írásaink