Belföld

Csak újabb baloldali álhír a magyar erdők kivágása

Orbán Balázs: Az elmúlt években drasztikusan lecsökkent a tűzifa iránti igény, duplaannyi fa termett, mint amennyit elhasználtunk

Ungár Péter az LMP politikusa közösségi oldalán értekezett a természetvédelemről, erdőirtással vádolva a kormányt az új fakitermelési törvény kapcsán, erre reagált Orbán Balázs a politikus bejegyzése alatt.

Csak újabb baloldali álhír a magyar erdők kivágása
Szó sincs a magyar erdők kivágásról, épp ellenkezőleg, a rendelet azok megújítását célozza - hangsúlyozta Orbán Balázs
Fotó: Facebook/Orbán Balázs

„Természetesen mindannyian szívünkön viseljük a magyar erdők ügyét. Ez egy olyan kérdés, amely túlmutat a napi pártpolitikán és az ideológiai jellegű szembenállásokon, s nem mellesleg egy komoly szakmai kérdés. Éppen ezért visszatetsző, hogy baloldali médiumok és politikusok is egyaránt azt sugallják, hogy az erdőgazdálkodást érintő, a napokban megjelent rendelet egyet jelent azzal, hogy a magyar erdőket mind egy szálig ki fogják vágni, mert az energiaválság miatt megnövekedett igényt a kormány a magyar erdők rovására akarja enyhíteni” – írta Orbán Balázs.

A miniszterelnök tanácsadója kiemelte: „A helyzet úgy áll, hogy épp az elmúlt tíz év kormányzati politikájának, azaz a rezsicsökkentésnek és a korszerűsítési programoknak köszönhetően drasztikusan lecsökkent a tűzifa iránti igény Magyarországon. Nagyságrendileg dupla annyi fa »termett« (13 millió köbméter) itthon évente, mint amit elhasználtunk (6,5 millió köbméter). Ez pedig mára oda vezetett, hogy az erdők jelentős része úgynevezett »túltartott erdő«”.

Tehát a baloldali álhírekkel ellentétben szó sincs a magyar erdők kivágásról. Épp ellenkezőleg, a rendelet azok megújítását célozza. Emellett a kormány azon dolgozik, hogy egyetlen magyar háztartás se szenvedjen hiányt energiában. Ma a háztartások közel negyede fűt fával, a kínálat növelése az helyzetükön is segít – mutatott rá Orbán Balázs.

Kapcsolódó írásaink