Belföld

Jobbikos ejnye-bejnye Jakabnak, szankciók nélkül

A Potocskánéval való belháború egyik fejezeteként a Jobbik etikai bizottsága elítélte Jakab Pétert, ám szankicókat nem szabott ki rá a Nepszava.hu értesülései szerint. Jakab több mint százmilliós pénzkimentését úgy értékelik, „vétett a Jobbik belső szabályai és a bajtársiasság ellen”.

Jobbikos ejnye-bejnye Jakabnak, szankciók nélkül
Jakab Péter állítólag 103 millió forint értékben írt alá négy évre szóló szerződéseket a frakcióvezetés beleegyezése nélkül
Fotó: Facebook

Elítélte Jakab Pétert a Jobbik etikai bizottsága, de büntetni nem fogják – adta hírül a Nepszava.hu. Felidézték: Jakab Péter május végén, még pártelnökként nyilvánosan vádakat fogalmazott meg Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettessel szemben, és a kizárását kezdeményezve a Jobbik etikai bizottságához fordult. A módszert kifogásolva Varga Zoltán Péter, a párt dunakeszi szervezetének elnöke Jakab Péter ellen kezdeményezett etikai vizsgálatot. Potocskáné esetében az eljárás már korábban lezárult: az etikai bizottság arra jutott, hogy „a panasz tárgyává tett cselekmények nem minősülnek etikai vagy fegyelmi vétségnek”.

A lap több forrásból úgy értesült, hogy Jakab Péter esetében is befejeződött a vizsgálat: az etikai bizottság elmarasztalta ugyan a volt pártelnököt, ám szankciókat nem szabott ki.

„Támadhatnak, ahogy csak akarnak. Fideszesek vagy a velük megalkuvók. Soha nem fogok meghátrálni! Soha!” – írta a Facebookon Jakab Péter csütörtökön, részben azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint frakcióvezetőként – még mielőtt leváltották volna – a frakcióvezetés tudta és beleegyezése nélkül nagy összegű szerződéseket kötött, másrészt pedig közvetlen munkatársa, Molnár Enikő posztjára utalt. Molnár Enikő ugyanis kedden számolt be arról, hogy miután Potocskáné Kőrösi Anita, a párt elnökhelyettese etikai eljárást kezdeményezett ellene, válaszlépésként ő is etikai eljárást kezdeményezett az általa „fideszes ügynökök” közé sorolt Potocskáné ellen. Potocskáné abszurdnak minősítette Molnár Enikő állításait.

A Telex csütörtökön közölte: Jakab Péter 103 millió forint értékben írt alá négy évre szóló szerződéseket a frakcióvezetés beleegyezése nélkül, pár nappal azelőtt, hogy leváltották a frakcióvezetői tisztségről. A Magyar Nemzet a múlt héten egy 83 milliós tételről is írt, az ebbe a körbe tartozó szerződések életbe lépését azonban a Jobbik képviselői már megakadályozták. Tényi István feljelentést tett hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt, a nyomozás megindult. A Népszava értesülései szerint a Jobbik nem tervezi, hogy szintén feljelentést tesz az ügyben, bár „vétett a Jobbik belső szabályai és a bajtársiasság ellen”.

Lukács László György, a Jobbik alelnöke a Spirit Fm reggeli Aktuál című műsorában arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy Jakab Péter új pártot tervez alakítani, azt mondta: „Nincs szükség az ellenzék további megosztására, nagyon nehéz mit mondani arra, ha valaki menni akar, de akkor azt szoktuk mondani, hogy az emlékét megőrizzük.” Bíznak benne, hogy Jakab Péter szíve jobbikos, és marad a pártban, és nem a Nép Pártján nevezetű szervezettel képzeli el a jövőt – tette hozzá. Megjegyezte, „Jakab Péter a Jobbik frakciónak a tagja, és mi azt is szeretnénk, hogy az maradjon, de az a helyzet, hogy valaki mást javasol neki.”

Kapcsolódó írásaink

Újabb fejezet a Jobbik belharcában

ĀMolnár Enikő a Facebook-oldalán kürtölte világgá, hogy a Fidesszel való összejátszás, szivárogtatás miatt etikai eljárást kezdeményez Potocskáné Kőrösi Anita ellen