Belföld

13 millió tankönyvet nyomtattak

A következő néhány napban befejeződik a tanévkezdéshez szükséges valamennyi tankönyv gyártása – jelentette be Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára Debrecenben.

13 millió tankönyvet nyomtattak
Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára
Fotó: MH

A politikus az Alföldi Nyomdában tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a háborús infláció okozta nehézségek, a papír árának emelkedése és minden technikai, logisztikai akadály ellenére zavartalanul legyártottak 13 millió tankönyvet.

Köszönhető ez annak, hogy a kormány az előző években az ellátás biztonságának érdekében jelentős lépéseket tett. Ilyen volt például az Alföldi Nyomda felvásárlása a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) által, amiből nagyon jó együttműködés született – mondta az államtitkár.

Maruzsa Zoltán szólt arról is, hogy a következő tanév tankönyvjegyzékében 2435 tankönyv és munkafüzet közül válogathattak az intézmények, és az ősszel már három újabb – a 3., a 7, és a 11. – évfolyamra érkeznek átdolgozott tankönyvek, amelyek egy része nem csak papíralapon, hanem digitális verzióban is elérhető.

Tőczik Zsolt, a Kello ügyvezetője közölte, az iskolák idén 11,8 milliárd forint értékben rendeltek könyveket, ebből 329 millió forintot költöttek speciális nevelési igényű (SNI) gyerekeknek szóló taneszközökre. A megrendelt 13 millió tankönyv 83 százaléka állami kiadású – jegyezte meg.

Annak ellenére, hogy idén a tankönyvek nyomdai és logisztikai költségei óriási mértékben megemelkedtek, az átlagos állami tankönyvár még soha nem volt ilyen alacsony, bruttó 630 forint, szemben a nem állami tankönyvek 2075 forintos átlagárával – tette hozzá az ügyvezető.

Tőczik Zsolt kitért arra is, hogy a nyomdai munka előkészítése év elején kezdődött, az érdemi munka május és július között zajlott, mostanra pedig az elkészült tankönyvek 95 százaléka már a Kello raktáraiban van, a maradék hétfőig beérkezik, augusztusban pedig kiszállítják őket mintegy 4100 iskolába. „A pótrendelések augusztus 20. és szeptember 15. között adhatók majd le” – fűzte hozzá.

Pósán László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke úgy fogalmazott: az Alföldi Nyomda és általa a tankönyvgyártás biztos lábakon áll, hiszen Debrecenben 500 éves múltra tekint vissza a könyvnyomtatás.

A politikus rámutatott: a modern világban a könyv ellenében ható tendenciák jelennek meg, de a könyv, és az abban fellehető tudás, információ, ismeretanyag nem lesz helyettesíthető. A magyar kultúra, oktatáspolitika és közgondolkodás pedig „egészséges úton halad”, mert nem akarja a tankönyveket kiváltani mással, hanem a modern világ új dolgait kiegészítésként használja, fogalmazott.

Puskás István, Debrecen alpolgármestere azt mondta, hogy a tankönyvek előállítása Debrecenben megmutatja a város helyét a nemzet kultúrájában, továbbá a város gazdaságának is fontos szereplője a nyomda.

A könyv és a tankönyv a város számára nem csupán használati tárgy, hanem a debreceni identitás szimbolikus tárgya is, húzta alá az alpolgármester.

Kapcsolódó írásaink