Belföld

Több száz fiatal gyűjthet élményeket a piarista táborokban

Idén harminckilenc pályázat érkezett a Piarista Alapítványhoz, amelyeket összesen kétmillió forinttal támogatott a szervezet – tudatta lapunkkal a Piarista Alapítvány.

Több száz fiatal gyűjthet élményeket a piarista táborokban
Képünk illusztráció
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A Piaristák több mint tíz éve segítik a piarista intézmények nevelői munkáját a nyári túrák anyagi támogatásával. Teszik ezt azért, mert a rend számára a teljes emberré nevelés áll a fókuszban, amelynek egyik alapja – az iskolai tanórákon túl – a közösségépítés.

„A nyári túrákon, táborokban szerzett baráti kapcsolatok és közös élmények meghatározó emlékei a diákok életének, amelyre öregdiákként is örömmel gondolnak vissza. Valamennyi piarista intézményben nagy hagyománya van az evezős, kerékpáros vagy gyalogtúráknak, valamint a vitorlás- és állótáboroknak” – közölte érdeklődésünkre Valaczka János, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Éppen ezért szeretnék, tette hozzá, ha minél több diák tudna részt venni a nyári szünetben a választott táborban. Ezt segíti a Piarista Alapítvány azzal, hogy támogatja a táboroztatásokat, amelyre minden intézményből adhatnak be pályázatot a táborszervező tanárok. Az idei szezonban 39 pályázat érkezett be, amelyeket kétmillió forinttal támogattak.

A támogatási összeg meghatározásánál a fő szempont az volt, hogy minél több diák tudjon részt venni az egyes táborokban.

A táborok nagyobb részben mozgó- vagy állótáborok, de egyre nagyobb igény mutatkozik mellettük a napközis rendszerben működő táborozási lehetőségekre is, főként a kisiskolások körében, fogalmazott Valaczka János.

A kuratóriumi elnök kitért rá: az alapítvány külön támogatást biztosít minden évben a Kalazancius Mozgalom nagytáborának, amelyre idén mintegy kétszáz fiatal jelentkezett. Ez a tábor a kötetlen együttléten túl nagy hangsúlyt helyez a közösségben megélt programokra, tanulásra, így önismereti és közösségi képzés, imádság és számos csapatjáték is várja a fiatalokat az egy hét során.
 

Kapcsolódó írásaink