Belföld

Hullanak a nagyvadak az ellenzéki pártoknál

Hullanak a „politikai nagyvadak” az ellenzéki pártoknál – írta Facebook-oldalán Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, aki fotón a bejegyzés alá Jakab Péter képét csatolta, az év bukása címkével. 

Hullanak a nagyvadak az ellenzéki pártoknál
Szánthó Miklós: Lassan azonban minden és mindenki a helyére kerül
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A bejegyzésben elmondta: „Hosszú április 3-ánk van. Bő 3 hónap alatt ugyanis szinte minden ellenzéki párt vezetőjét leváltották vagy visszaléptették. Egy valaki azonban dörzsölheti a tenyerét: Gyurcsány Ferenc a mai napig a DK elnöke és vezetője, aki 11 év alatt leszámolt az ellenzéki vetélytársainak 100 százalékával.” Szánthó Miklós úgy folytatta, a 2030-as - senki által meg nem pályázott - olimpia bojkottjára felhívó, korábban a napelemeket az atomerőművekhez hasonlító, az elektromos rollert lefürdető Fekete-Győr Andrásnak júliusban szóltak, hogy többé nem kell vezetnie a Momentum frakcióját, így csaknem 1 hónapig örülhetett a pozícióval járó többletbevételnek. Ezzel nemcsak parlamenti, de Momentumon belüli pozíciói is meggyengültek, helyét pedig a méltán híres Gelencsér Ferenc vehette át úgy a pártelnöki, mind a frakcióvezetői székben – fogalmazott.

Szánthó Miklós úgy folytatta, az érdemi társadalmi támogatottsággal nem rendelkező, a Gyurcsány-listán azonban jó helyeket kapó Párbeszédes politikusok körében is komoly változások történtek. Szabó Tímea és Karácsony Gergely is levonták a kellő következtetéseket a sorozatban negyedik kétharmados vereség után, és lemondtak társelnöki pozícióikról.

Az Alapjogokért Központ igazgatója hozzátette: az egykor szebb napokat látott MSZP-ben is tektonikus változások indultak el: Tóth Bertalan lemondott társelnöki tisztségéről, pedig a következetességéről ismertté vált politikus április 6-án még azt mondta, hogy fel sem merült a távozása.

Szánthó Miklós a bejegyzés végén felhívta a figyelmet: „Az ellenzéki roncsderbi utolsó, mindenkinél magabiztosabb állva maradt bástyája Jakab „nem fogok Gyurcsánnyal egy listán szerepelni” Péter volt egészen a mai napig. Pártelnökként ugyan tovább húzta a Jobbik élén, mint Tóth Bertalan az MSZP-ben, azonban a párt elvesztett 600–700 ezer szavazójáért végül az igencsak rugalmas gerinccel rendelkező bőrdzsekis Jakabnak kellett elvinnie a balhét. Pedig Jakab előtt fényes karrier állt: ahol valódi választáson elindult, ott mindig kikapott, saját választókerületében sem tudott soha a Fidesz–KDNP kihívóival szemben sikereket elérni. Lassan azonban minden és mindenki a helyére kerül.”

Kapcsolódó írásaink

Jakab Péter bukásának története

ĀAz elnökségről taktikai okokból lemondott, a frakcióvezetéstől stratégiai okokból leváltották, már csak a nép hatalma maradt a Jobbik „parizeusának"

Márki-Zay Péter továbbra is sérteget

ĀMárki-Zay Péter a baloldal bukott miniszterelnök jelöltje ismét megmutatta, hogy nem tanult semmit a történelmi vereségből, továbbra is sértegeti a kormányra szavazókat