Belföld

Elismerték a bírák munkáját

A jó ítéletnek úgy kell rezonálnia a nép lelkében, mint ahogy a tihanyi visszhang megismétli a feléje kiáltott mondatot - vallotta a 20. századi magyar igazságszolgáltatás egyik legnagyobb hatású képviselője, Juhász Andor. A jeles bíróról elnevezett elismeréseket június 15-én adták át az arra érdemeseknek.

Elismerték a bírák munkáját
Varga Judit: a bírák megbecsülése a jogbiztonság záloga
Fotó: Facebook

A feladat nagysága nem csüggeszti, hanem lelkesíti, erőinek végső megfeszítésére készteti azt, aki hivatásának él - ezzel a Juhász Andor idézettel indította június 15-i, közösségi oldalán közzétett posztját Varga Judit igazságügyi miniszter. Mint a tárcavezető közölte, a szokásokhoz híven idén is a Bíróságok Napja alkalmából rendezett nagyszabású ünnepségen adták át a 2022. évi Juhász Andor-díjakat, címeket és okleveleket, amelyek a bíráknak és az igazságügyi alkalmazottaknak kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenységük és példamutató életpályájuk elismeréseként jár.

Juhász Andor 1925 és 1934 között volt a Kúria elnöke
Juhász Andor 1925 és 1934 között volt a Kúria elnöke
Fotó: Erdélyi Mór - 1915 (Wikipédia)

Miniszteri kinevezésemkor nem titkolt célom volt, hogy ne csak ez a nap legyen a bíráké, hanem egy átfogó bérrendezéssel a mindennapokban is kapják meg azt a tiszteletet, amely felelősségteljes társadalmi feladatuknál fogva megilleti őket - fogalmazott Varga Judit.

Emlékeztetett arra is, mára egy három ütemben történő illetményemelés eredményeképpen több mint hatvan százalékos béremelésre került sor. Hozzátette, a bírák megbecsülése nem csupán erkölcsi kötelességünk, hanem a jogbiztonság fontos záloga is.

Juhász Andor joggyakornokként 1886-ban kezdte pályáját, majd 1895-ben kassai ítélőtáblai bíró, 1911-ben budapesti törvényszéki elnök, 1915-ben pedig ítélőtáblai elnök lett. Édesapja Abaúj-Torna vármegye tiszti főügyésze, a Kassai Ügyvédi Kamara elnöke, országgyűlési képviselő, majd a Pesti Királyi Ítélőtábla bírája volt. Felmenői közül anyai ágon is többen a jogászi pályát választották. Szinte egész életművét összesűríti az a nagy hatású beszéd, melyet 1915. július 18-án mondott a Budapesti Királyi Ítélőtábla elnöki tisztségébe történő beiktatásakor. Mint kifejtette, „A magyar jogszolgáltatás ügye csak az esetben arathat végleges győzelmet, ha annak lobogóját bíró és ügyvéd becsületes, erős kezekkel együttesen emelik magasba.”  lett. Más alkalommal pedig úgy vélekedett, „a magyar bíró tiszteli a törvényt, de azért nem hódol bálványimádó módjára megkövesedett törvényszakaszoknak, hanem a törvénymagyarázat segélyével életet lehel haldokló vagy elhalt normákba.”

Kapcsolódó írásaink