Belföld

Megbénították a tüntetők a belváros forgalmát

A kata átalakítása ellen ellen tiltakoztak kedd délelőtt, továbbá tüntetést szerveztek a Kossuth téren, majd a Margit hídhoz vonultak, teljes szélességében elzárva azt. Erről a gyűlésről előzetes bejelentés nem érkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányságra. A rendőrök a híd irányába tartó forgalmat a budai és a pesti oldal felől is elterelték – írta közleményében a Police.hu.

Megbénították a tüntetők a belváros forgalmát
Sokan még többszöri rendőri felszólításra sem voltak hajlandóak elhagyni a helyszínt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Délben érkezet az első bejelentés, hogy az Erzsébet hídon is gyűlést tartanak. A tüntetők a belső sávban haladtak, így a forgalom addig a szabad sávokon rendőri irányítás mellett haladhatott. 

A rendőrség biztosítja a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezéshez való jog gyakorlását, azonban ez nem eredményezheti mások jogainak olyan mértékű csorbítását, mint amit a főváros egyik legforgalmasabb közlekedési útvonalának órákra történő teljes megbénítása jelentett -emeli ki a rendőrségi közlemény. 

Mint kiderült, a közlekedés helyreállítása érdekében a rendőrök 19 óra után felszólították a Margit hídon demonstrálókat, hogy hagyják el a villamossíneket. Mivel az ismételt felszólításnak többen nem tettek eleget, a rendőrök kénytelenek voltak közbelépni. A villamosközlekedés így 20 óra után végre helyreállt.

További inézkedésre még szükség volt a Margit hídon, illetve az odavezető útvonalakon is, ugyanis egy férfi 11 óra 45 perc körül leköpte egy járőrautó szélvédőjét. A rendőrök szembesítették a résztvevőket, hogy a közlekedés akadályozásával szabálysértést követnek el. A férfi nem volt hajlandó igazolni magát, ezért a rendőrök előállították a II. Kerületi Rendőrkapitányságra, ahol garázdaság miatt eljárást indítottak ellene. Ennek ellenére a már említett a férfi később visszatért a Margit hídra, és még többszöri felszólítás után sem volt hajlandó 20 óra körül elhagyni a már említett villamossíneket. Amikor a Készenléti Rendőrség tagjai megpróbálták a járdára vinni, üvöltözve rájuk támadt: az egyik rendőrt kétszer fejbe rúgta egy másiknak pedig az egyenruháját próbálta széttépni. A rendőrök a férfit bilincsbe verték, majd előállították a BRFK II. Kerületi Rendőrkapitányságra. Feljelentést tettek vele szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen.

Továbbá még feljelentést tettek egy olyan férfi ellen is, aki egy villamos ütközőjén utazott, egy másik ellen pedig azért, mert a többszöri felszólítást követően is tovább akadályozta villamosforgalmat.

Egy asszony sem volt hajlandó elhagyni a síneket
A közlekedés helyreállítása érdekében 19 óra után felszólították a demonstrálókat, hogy hagyják el a villamossíneket
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ugyanazon napon egy állapotos asszony sem volt hajlandó elhagyni a síneket, 20 óra körül rosszullétre panaszkodott, ennek ellenére a rendőrökkel nem működött együtt. Mentőt hívtak hozzá, akik ellátásban részesítették.

A rendőrök ezen kívül még 12 emberrel szemben tettek feljelentést, mert a Teréz körúton két forgalmi sávot elfoglalva, a közlekedőket akadályozva kerékpároztak, valamint 10 főre szabtak ki bírságot a tilos jelzés figyelmen kívül hagyása miatt.
 

Tüntetés  a kata átalakítása ellen
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kapcsolódó írásaink

Marad a kata

ĀA kormány a háborús válságban is megőrzi a legkisebb vállalkozások kedvezményes adózását