Belföld

Fekete-Győr a frakció vezetését is elbukta

Hatékonyságnöveléssel magyarázza a „DK ifjúsági tagozata”, hogy frakcióvezetői posztjáról is leváltották Fekete-Győrt, ám sokkal valószínűbb, hogy Gyurcsány Ferenc áll a háttérben.

Fekete-Győr a frakció vezetését is elbukta
A Momentum a bukott politikus irányításával a DK ifjúsági tagozata lett
Fotó: MH/Purger Tamás

Gelencsér Ferenc pártelnök váltja Fekete-Győr Andrást a frakció élén – közölte a Momentum, indoklásuk szerint a személycsere célja a hatékony munkaszervezés, illetve hogy a parlamenti frakció és a párt vezetése az eddigieknél szorosabban összekapcsolódjon. Emlékezetes: Fekete-Győr a mozgalom párttá alakulása óta vezette a Momentumot, a küldöttgyűlés tavaly októberben, a baloldali előválasztáson való csúfos szereplés után vonta meg tőle a bizalmat. Ezután Orosz Anna, majd Donáth Anna töltötte be az elnöki posztot, Gelencsér Ferenc május 29-én került a párt élére.

Frakcióvezető-váltásról akkor még nem volt szó, Gelencsér az Indexnek azt állította: ez a kérdés nincs napirenden, a párt elnökeként neki rengeteg dolga lesz. „Egy pártelnöknek és egy frakcióvezetőnek egészen más típusú feladatai vannak” – szögezte le az ifjú politikus.

Most a portál megkérdezte a Momentumot, miért változott meg a párt álláspontja, illetve a személycserének van-e köze ahhoz, hogy hétfőn Kövér László házelnök bejelentette: Fekete-Győr András mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány érkezett az Országgyűléshez a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indított közvádas ügyben. (Emlékezetes: Fekete-Győr egy 2018-as, Kossuth téri tüntetésen füstgránátot dobott két rendőrsorfal közé.) A Momentum tagadta, hogy személyi vagy belső politikai okok állnának a háttérben, arra hivatkoztak, hogy a tisztújítás óta eltelt hetek megmutatták: mégis célravezetőbb, ha a frakció és a párt vezetése szorosabban összekapcsolódik.

A „DK ifjúsági tagozataként” is emlegetett párt hivatalos magyarázata mellett nem árt felidézni azokat a mondatokat, amelyeket Gyurcsány Ferenc valószínűleg sosem bocsátott meg Fekete-Győrnek: a 24.hu-nak adott, 2017-es interjúban az akkor frissen megválasztott pártelnök közölte, „nem tudom, hogy Gyurcsány Ferenc mi az istent keres még a politikában, már igazán eltakarodhatna a közéletből”. Arról is beszélt, Gyurcsányékkal szemben „igenis keményen kell fellépni, fel kell hívni az emberek figyelmét, hogy ők valamit nagyon elcsesztek”.

Az interjúban Fekete-Győr arra a kérdésre, hogy ha a Fidesz a 2028-as olimpiára is pályázna, azt is megpróbálnák-e megfúrni, így felelt: „2028 közel van, akkor még biztosan lesznek fontosabb feladatok az országban, 2032-ben vagy 2036-ban talán már dolgozhatunk közösen az olimpiarendezésért.” Nem tudni, szerkesztői segítséggel jelent-e meg akkor pontos dátum, mindenesetre múlt hétfőn a parlamentben, az azonnali kérdések órájában a 2030-as olimpiát igyekezett támadni, mire Orbán Viktor miniszterelnök felhívta a figyelmét, hogy 2030-ban nem lesz olimpia, a 2032-esnek pedig már van rendezője, tehát legfeljebb a 2036-os olimpiáról beszélhetnek, „ha akkor még ön is itt lesz velem”.

Kapcsolódó írásaink

Ficsúrcsere a Momentumban

ĀA baloldali portálok szerint Fekete-Győr András helyett Gelencsér Ferenc lesz a DK ifjúsági tagozatának frakcióvezetője is