Belföld

„Ha Gyurcsányékon múlna, drágább lenne a benzin, a gáz és az áram is”

A Fidesz szerint, „ha Gyurcsányékon múlna”, akkor semmi sem védené a magyarokat a háborús inflációtól.

„Ha Gyurcsányékon múlna, drágább lenne a benzin, a gáz és az áram is”
A Gyurcsány vezette baloldal semmilyen árstopot nem szavazott meg és a rezsicsökkentést is el akarja törölni
Fotó: MH/Purger Tamás

A kormánypárt a DK-s Barkóczi Balázs keddi sajtótájékoztatójára reagált, amelyen az ellenzéki politikus azzal vádolta Orbán Viktor miniszterelnököt és a Fideszt, hogy ők tették tönkre a forintot 12 év alatt.

A Fidesz közleményében azt írta: egész Európában évtizedes csúcson van az infláció a háború és a brüsszeli szankciók miatt. Hangsúlyozták: a magyar embereket jelentősen védi a háborús áremelkedéstől a rezsicsökkentés, a benzinárstop és az élelmiszerárstop.

Ha Gyurcsányékon múlna, az égvilágon semmi sem védené most a magyarokat a háborús inflációtól, és a benzinért már dupláját, az áramért háromszorosát, a földgázért hatszorosát kellene fizetni, hiszen a baloldal semmilyen árstopot nem szavazott meg és a rezsicsökkentést is el akarja törölni - írta a közleményében a Fidesz.

A baloldal a pedagógusokkal fizettetné meg a háború árát

A Fidesz úgy látja, az LMP a jelek szerint elfelejtette, hogy a szövetségesei voltak azok, akik több száz iskolát zártak be és több tízezer tanárt tettek az utcára.

A közleményükben azt írták: a Gyurcsány-Bajnai-kormányok elvettek egyhavi fizetést a pedagógusoktól, "állandó létbizonytalanságban tartották őket, erkölcsi és anyagi megbecsülésüket a nullával tették egyenlővé". A Fidesz-KDNP viszont 2010 óta több ütemben emelte a pedagógusok bérét és elkötelezett a pedagógusbéremelés folytatása mellett - tették hozzá.

A Fidesz közleményében arra reagált, hogy Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány a dolgozó emberekkel, a munkavállalókkal alkarja megfizettetni a válság árát, és az oktatást akarja feláldozni a válságkezelés oltárán.

A nagyobbik kormánypárt hangsúlyozta: a pedagógusok biztosan fognak kapni három egymást követő évben 10 százalékos béremelést.

Viszont, ha a baloldalon múlna, "már a pedagógusoknak is négyszeres lenne az áremelkedés", nem védené őket semmilyen árstop és rezsicsökkentés, mert azokat a baloldal eltörölné - áll a közleményben.