Belföld

Jakab Péter után a dublőre is elbukott

A zsidókat listázni akaró Gyöngyösi Márton lett a Jobbik új elnöke

Jakab Péter frakcióvezetése mellett kétfejű párt lehet a Jobbikból Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselő elnökké választásával, ami az álmoskönyvek szerint nem jelent sok jót – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. Jakab Péternek nem sikerült keresztülvinnie az ellenpuccsot, hiába kampányolt bőszen dublőre, Földi István mellett a szombati tisztújítás előtt.

Jakab Péter után a dublőre is elbukott
Az új elnököt májusban még kigolyózták a pártvezetésből, ám most már Potocskáné és Ander is mellé állt egy fotó erejéig
Fotó: Potocskáné Kőrösi Anita Facebo

A világ legfejlettebb országait tömörítő G7-csoport csúcstalálkozóit kísérik olyan biztonsági intézkedések, amelyeket szombaton a Jobbik rendkívüli kongresszusán láttunk Budapesten a Városligeti fasorban. Az épület közelébe sem engedtek senkit. A bukott pártelnök, Jakab Péter és élettársa, Molnár Enikő „főtitkár asszony” szolgálati gépkocsijával egyenesen az újságírók elől elzárt területre érkezett.

Az események viszont gyorsan peregtek, három óra után kiderült, megvan az új elnök. Igaz, a forrásaink által előre vetített forgatókönyv felborult, nem a Jakab Péter és élettársa, Molnár Enikő ellen lázadók jelöltje, Ander Balázs alelnök lett Jakab dublőrének, Földi Istvánnak a kihívója, hanem Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselő. Vagyis nem Gyöngyösi lépett vissza Ander javára, hanem épp fordítva. Ami azért is meglepő, mert ugyanezek a küldöttek a májusi tisztújításon, amelyen Jakabot újra hatalomba emelték, az addig elnökhelyettes Gyöngyösit kigolyózták a pártvezetésből. Ráadásul az is nyilvánvaló volt, hogy Gyöngyösi Márton nem fogja feladni európai parlamenti képviselőségét sem.

Ehhez képest az eredmény igencsak meglepő, hiszen Gyöngyösi százötvenhárom voksot kapott az elnökválasztáson, míg riválisa, Földi István csupán hatvanötöt. Gyöngyösit tehát éppúgy 71 százalékkal választották elnökké, mint májusban Jakab Pétert, viszont a korábbi küldöttek közül harmincan, vélhetően Jakab és Földi hívei el sem mentek a rendkívüli tisztújításra. Gyöngyösi elnöki sajtótájékoztatóján új irányt szabott, célja egy nemzeti konzervatív párt építése. Ugyanakkor ez fából vaskarika, hiszen nem zárta ki, hogy a Jobbik a jövőben ismét összefogjon a Gyurcsány Ferenc vezette baloldallal. Feladatának azt nevezte, hogy felrázza az ellenzéki szavazókat és az ellenzéket, majd közölte, marad Brüsszelben.

A Gyöngyösi mögött felsorakozó pártvezetők között hiába keresték Jakab Péter frakcióvezetőt, a bukott elnök élettársával együtt angolosan távozott a Városligeti fasorból. Utóbb a Jobbik-logótól mentes közösségi oldalán gratulált a győztesnek és a „tisztességgel helytálló”, rommá vert dublőrének, Földi Istvánnak. Jakab ugyanis forrásaink szerint Földi megválasztásától remélte, hogy megtarthatja a frakcióvezetői posztját, így a pártban vezető szerepét s főként azt, hogy maga dönthessen a leendő, négy év alatt milliárdokra rúgó frakcióforrások elosztásáról.

„A Momentumban Donáth Annának sem sikerült Brüsszelből pártot vezetnie, Botka Lászlónak és a Márki-Zay Péternek nem sikerült vidékről miniszterelnöknek lenni, most majd kiderül, hogy Gyöngyösi Mártonnak több szerencséje lesz-e” – reagált lapunknak Kiszelly Zoltán politológus a történésekre. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója hozzátette, nyilvánvalóan meg kell várni a párton belüli folyamatokat, elsősorban azt, hogy a Jakab Péter mit lép a frakció élén. Kiszelly valószínűnek tartja, hogy kétfejű párt alakul, ami az álmoskönyvek szerint a Jobbik számára nem ígér sok jót.

Emlékeztetőül: Gyöngyösi Márton személyében a Jobbik egy nyíltan antiszemita politikust választott elnökévé. Ő volt az, aki 2012-ben listázni akarta a magyar parlamentben a zsidó származású képviselőket, mert azok szerinte nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Később az izraeli nagykövetség előtt tartott demonstráción a zsidó államot népirtással, a magyar kormányt titkos izraeli paktummal vádolta. Követelte továbbá a hazai zsidó egyházak és a Hit Gyülekezete betiltását is.

Kapcsolódó írásaink