Belföld

Navracsics Tibor: Jöhetnek az uniós pénzek

Az év második felében a kormány megköti a partnerségi megállapodást az Európai Unióval, így megnyílik a lehetőség az uniós források kifizetésére – mondta Navracsics Tibor.

Navracsics Tibor: Jöhetnek az uniós pénzek
Navracsics Tibor és Varga Mihály
Fotó: MH

A területfejlesztési miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlését követő sajtótájékoztatón kifejtette: tízezermilliárd forintnyi forrás érkezik az operatív programok keretében, a vidékfejlesztési források pedig további négyezermilliárd forintot jelentenek.

A cél, hogy további késedelmet ne szenvedjenek az önkormányzatok által eltervezett fejlesztések – magyarázta, majd hozzátette: a megyeszékhelyek nem csupán közigazgatási központok, hanem az adott térség gazdasági központjai, így fontos regionális szerepet játszanak a foglalkoztatás és a közszolgáltatások biztosításában. Varga Mihály pénzügyminiszter a közgyűlés után kiemelte, jövőre 95 milliárd forinttal több támogatást kapnak az önkormányzatok, a teljes önkormányzati támogatási keretösszeg 969 milliárd forint lesz.

Az önkormányzati rendszer teljes gazdálkodási kerete 4000 milliárd forint, ebből tud a 3200 önkormányzat működni. A kormány arra törekszik, hogy megvédje az elszálló energiaáraktól a magyar családokat, és megőrizze az elért eredményeket, ezt szolgálja a rezsivédelmi alap 640 és a honvédelmi alap nyolcszázmilliárd forintos kerete.

Szita Károly kaposvári polgármester, az MJVSZ elnöke jelezte: azt kérték Varga Mihálytól, hogy azok az önkormányzatok, amelyek nem tudják kigazdálkodni a rezsiköltségek emelkedését, számíthassanak a kormányra, és erre garanciát is kaptak a minisztertől. Hozzátette: Brüsszeltől kell megvédeni a kaposváriakat, az EU döntései ugyanis jelen pillanatban megoldhatatlan problémát okoznak az önkormányzatoknak. Varga Mihály újságírói kérdésre elmondta, a háborús helyzet csillapodása vagy a szankciós hullám befejezése fogja segíteni, hogy az élelmiszerárak visszatérjenek a normális szintre.

Kapcsolódó írásaink