Belföld

Orbán a rezsicsökkentést és a kárpátaljaiakat is védi

Hétértékelő. A családok terheit minimalizálja a költségvetés

Egyre többen látják Európában, hogy mennyire elhibázott az a szankciós politika, amelyhez olyan erősen ragaszkodott Brüsszel – nyilatkozta lapunknak Deák Dániel politológus, aki beszélt a rezsicsökkentést fenntarthatóvá tevő magyar sikerekről, Ukrajna tagjelölti státuszáról és Karácsony Gergely újabb felsüléséről.

Orbán a rezsicsökkentést és a kárpátaljaiakat is védi
Magyarországra továbbra is megfelelő mennyiségű orosz gáz érkezik
Fotó: AFP/Stefan Sauer

Az orosz rubel árfolyama a háború előtti szintre erősödött, Putyin hatalma talán még sosem volt olyan szilárd, mint most, az orosz gázt és kőolajat pedig az európaiak helyett más országoknak adják el, mindeközben Európában energiahiány van, az üzemanyagárak az egekben, az európai lakosság helyzete pedig egyre rosszabb – fogalmazott lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. „Európa gyakorlatilag kivégzi önmagát, ráadásul komoly kockázat, hogy télen nem lesz elegendő gáz, így amellett, hogy leállhat a nyugati országok gazdasága, a fűtés sem lesz megoldott.”

A politológus emlékeztet, hogy mindezek fényében már a német zöldpárti gazdasági miniszter is a környezetszennyező szénerőművek újranyitását tervezi, miután a környezetbarát atomerőműveket bezáratták. Ausztriában is újranyitottak a szénbányák, Hollandiában felfüggesztették a szénerőművek bezárására vonatkozó terveket, az EU pedig soha nem látott mennyiségben vásárol szenet Dél-Afrikából. Annak tükrében mindezt egészen megdöbbentőnek tartja az elemző, hogy 2030-ra jelentősen csökkentené Európa a károsanyag-kibocsátást.

„Magyarország sikeresen ellenállt az olajembargónak, emellett az orosz gáz is megfelelő mennyiségben érkezik az országba” – szögezte le Deák Dániel, hangsúlyozva, hogy ha ez kitart a télig, akkor hazánk energiaellátása biztosított, ami nagy kincs lesz azokban az időszakokban. „Ugyancsak példa nélküli Európában, hogy Magyarország sikeresen leszorította az üzemanyag árát, és fenntartja a rezsicsökkentést.

Ez hatalmas segítség a családoknak, hiszen egész Európában egekben vannak az energiaárak, és már a nyugati középosztálynak is elképesztő terheket jelent mindez. A parlament előtt lévő költségvetés biztosítja a magyar családok terheinek minimalizálását, ugyanakkor egyértelmű, hogy csak a béke lehet a tökéletes megoldás, akkor lehet megszüntetni a háborús inflációt is” – jelentette ki a politológus.

Ukrajna tagjelölti státusza még nem jelent uniós tagságot, arra akár évtizedekig is várnia kell a háború sújtotta országnak, hívta fel a figyelmet az elemző, hozzátéve: Törökország például 1999 óta tagjelölt, de még mindig nem látható, hogy mikorra lehetne uniós tag. Komoly magyar siker, hogy a bizottság feltételei közé bekerültek a nemzeti kisebbségeket érintő magyar követelések, így csak akkor tarthatja meg Ukrajna a tagjelölti státuszát, ha a magyar kisebbségek jogait biztosítja.

Vélhetően az ukrán elnök is felismerte, hogy jobb Magyarországgal jóban lenni az ellenségeskedés helyett, a múlt heti telefonbeszélgetése Orbán Viktorral is annak a jele, hogy az eddigi konfrontáció helyett a kapcsolatok normalizálásában érdekelt az ukrán vezetés is. Miközben Orbán Viktort az igazi ukrán elnök hívta fel, Karácsony Gergelyt egy kamu kijevi főpolgármester, aki meglehetősen kínos helyzetbe hozta a bukdácsoló budapesti városvezetőt.

Ez is jól szimbolizálja, hogy Karácsony Gergely teljesen alkalmatlan Budapest vezetésére, a főváros árnyéka korábbi önmagának, de a hatalmas nyári dugók, a zűrzavaros kereszteződések és a romló közállapotok is erről tanúskodnak. A kormánypárti javaslatnak köszönhetően, ami az EP-választásban egy időben tartaná az önkormányzati választást, már kevesebb mint két évet kell kibírniuk a budapestieknek, 2024 tavaszán leválthatják a kudarcot kudarcra halmozó Karácsony Gergelyt – összegzett Deák Dániel.

Kapcsolódó írásaink

Alibizik a baloldal a választások óta

ĀHétértékelő. Ellentétben az ellenzéki koalíció vádaskodásával, továbbra sem lesznek megszorítások, és a kormány nem fékez a családtámogatások terén sem – mutatott rá Nagy Ervin