Belföld

Alibizik a baloldal a választások óta

Hétértékelő. Ellentétben az ellenzéki koalíció vádaskodásával, továbbra sem lesznek megszorítások, és a kormány nem fékez a családtámogatások terén sem – mutatott rá Nagy Ervin

A baloldali pártok enerváltak, nincs bennük lendület, teljes a tanácstalanság a jövővel kapcsolatban, és alig várják a nyári szünetet, hogy lehetőség legyen a soraik rendezésére – mondta lapunknak Nagy Ervin politikai elemző. Úgy véli, Budapest egy helyben topog, mert politikai irányítása, a Városháza nem képes valódi, hatékony cselekvésre.

Alibizik a baloldal a választások óta
A baloldali frakciókat nem nagyon érdekli az Országgyűlés alakuló ülése
Fotó: MH/Purger Tamás

Miközben a kormány folytatja munkáját a háborús infláció ellen, addig a baloldali pártok – a Demokratikus Koalíció kivételével – személyi és vezetési válsággal küszködnek, politikai mondanivalójuk továbbra sincs – jelentette ki lapunknak a múlt hét belpolitikai történései kapcsán Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője. Megállapította: a baloldal a történelmi kudarccal végződött választások óta csupán „alibizik” a parlamentben, és jól láthatóan alig várják már, hogy elkezdődjön a nyári szünet, ami lehetőséget adna a soraik rendezésére.

A múlt hét legfontosabb belpolitikai híre Orbán Viktor bejelentése volt, miszerint október elsejéig meghosszabbítják az eddig hatékonynak bizonyult árstopot, illetve a kormány fenntartja az üzemanyagoknak a magyar emberek és a vállalkozások számára életbevágóan fontos hatósági árát is – mutatott rá az elemző.

Hozzáfűzte, a miniszterelnök jelezte azt is, hogy ellentétben az ellenzék vádaskodásával továbbra sem lesznek megszorítások, az extraprofitra kivetett különadókból, a közteherviselés kiterjesztéséből megvédhető a rezsicsökkentés. A kormány nem fékez a családtámogatások terén sem, az összességében erre szánt keret – mint az a költségvetés tervezetéből kiderült – a következő évben meghaladja a 3200 milliárd forintot, ami az ideinél 450 milliárd forinttal magasabb, rekordösszegnek számít – hangsúlyozta Nagy Ervin.

Kitért arra is, hogy a Mi Hazánk Mozgalom az egyedüli parlamenti ellenzéki párt, amely felvette az országgyűlési munka ritmusát, konstruktív módon valódi politikai mondanivalóval növelni tudta a népszerűségét, ami a Jobbik további erodálódása miatt vélhetően folytatódni fog.

Ugyanakkor a Demokratikus Koa­líció kivételével a baloldali pártok szervezeti válságban vannak – folytatta a politológus. – A Momentum tisztújítása után belső zűrzavar alakult ki. Hiller István nyilatkozata, miszerint az MSZP-ben teljes tisztújításra van szükség, komoly zavart okozott a párton belül. A legmélyebb válságban azonban továbbra is a Jobbik van, amelyben többen is jelezték, hogy szívesen átvennék a párt irányítását, de a belső küzdelem egyre inkább már csupán a költségvetési támogatás megszerzéséért folyik – részletezte az elemző. Hozzátette, tovább növeli a krízist, hogy a Jobbik pártsajtójában, az Alfahírnél és a Nemzeti tévénél elindultak a leépítések.

A kilátásba helyezett perek miatt pedig elmondható, hogy a Jobbik az „elkisgazdásodás” útjára lépett. Az ellenzéki pártokra általánosságban jellemző, hogy enerváltak, nincs bennük lendület, és teljes a tanácstalanság a jövővel kapcsolatban, amit jól bizonyít, hogy egy húszezres városban, Keszthelyen bejelentették, sem külön-külön, sem pedig együtt nem állítanak polgármester-jelöltet a Fidesz jelöltjével szemben, aki így egyedül fog indulni az időközi választásokon – idézte fel Nagy Ervin.

A fővárosra áttérve elmondta, valós politika, érdemi munka helyett „alibizés”, illetve „virtuális politizálás” folyik. Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes terve, miszerint korlátoznák a közvilágítást és a közszolgáltatásokat az energiaspórolás miatt, pusztán kirakatpolitika, ami rá­adásul tovább rontaná a fővárosiak életminőségét – vélte a politológus. Ugyanilyen látványpolitikai kezdeményezésnek tartja, hogy Karácsony Gergely Nagy Imréről szóló megemlékezése mellett – szürreális módon – kezdeményezte, hogy Horn Gyuláról közteret nevezzenek el. Az effajta politikai viták kirobbantásának célja elterelni arról a figyelmet, hogy Budapest egy helyben topog, mert politikai irányítása, a Városháza nem képes valódi, hatékony cselekvésre – szögezte le az elemző.

Kapcsolódó írásaink