Belföld

A kormánypártok tegnap benyújtották a pártfinanszírozásra és a 2024-es összevont választásra tett javaslatukat a parlamentnek

EP-szavazás

Információink szerint tegnap éjfélig a kormánypártok frakcióvezetői – Kocsis Máté, Fidesz és Simicskó István, KDNP – benyújtották a parlamentnek a 2024-es választásokkal (európai parlamenti és önkormányzati) és a frakciófinanszírozással kapcsolatos törvénymódosítási javaslatokat.

A kormánypártok tegnap benyújtották a pártfinanszírozásra és a 2024-es összevont választásra tett javaslatukat a parlamentnek
Kocsis Máté és Simicskó István
Fotó: MH

A két törvénytervezet-módosítással összesen 14–15 milliárd forintot spórolnának meg a költségvetésnek. Kocsis Máté a javaslat felvetésekor hangsúlyozta, hogy a jelenleg hivatalban lévő önkormányzati vezetők mandátuma 2024 októberéig tartana, és májusban arról dönthetnek a választók, hogy 2024 októberétől 2029 októberéig kik vezessék az önkormányzatokat.

A Fidesz frakcióvezetője a parlamenti pártok frakcióinak támogatáscsökkentését azzal indokolta: a hatfrakciós trükközéssel a baloldali pártok sokkal többe kerülnének a következő ciklusban, mint az előzőben, holott veszítettek 800 ezer szavazót és tíz képviselőt.

Ennek ellenére hárommilliárd forinttal többet akarnak kapni, ami megfogalmazása szerint nagyon nincs rendjén, nem tükrözi a választói akaratot, nem fair és nem is támogatható sem költségvetési, sem politikai értelemben. Kocsis Máté jelezte: ha ehhez a kérdéshez nem nyúlnak hozzá, és minden marad a régiben, akkor összesen hatmilliárd forinttal többe kerülnének a frakciók négy év alatt, mint az azt megelőző ciklusban.

Hozáttette: a baloldaliak még így is felül lesznek finanszírozva, és többe fognak kerülni, mint a kormánypárti képviselők. A változások jövő januártól lépnének életbe.

Kapcsolódó írásaink