Belföld

Hárman vehették át a Pedagógusok a kistelepülésekért-díj elismerést

Lakiteleki Polgármesteri Hivatalban adták át a Pedagógusok a kistelepülésekért-díj 2022. évi kitüntetéseit pénteken. A lakiteleki Népfőiskola és a Nemzeti Fórum Egyesület 2017 óta olyan, a térséghez tartozó kistelepüléseken élő és tevékenykedő pedagógusok részére adományozza a díjat, akik több évtizedes, magas színvonalú szakmai tevékenységet folytattak, szerepet vállaltak a tehetséggondozásban, a település kulturális programjainak szervezésében és a közösségi értékteremtésben, valamint a tanórán kívüli foglalkozások keretében elismerésre méltó munkát folytattak.

Hárman vehették át a Pedagógusok a kistelepülésekért-díj elismerést
Lezsák Sándor a Lakiteleki Polgármesteri Hivatalban, a Pedagógusok a kistelepülésekért-díj 2022. évi kitüntetéseinek átadásán 2022. június 17-én
Fotó: MH

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a díj alapítója köszöntőjében Dobos Krisztina, az Antall-kormány közoktatásért felelős helyettes államtitkára rendszerváltó szerepét hangsúlyozta.

Sokan úgy gondolták akkor, hogy Andrásfalvy Bertalannal közösen verhetetlen párosai lesznek a magyar közoktatásnak. Közreműködésével indult el a rendszerváltás utáni új közoktatási törvény kidolgozása. Klebelsbergi szellemiségű politikus volt, aki kormányzati szerepvállalása után is dolgozott a köznevelés érdekében - mondta el.

Dobos Krisztina metaforája a rendszerváltó esztendőknek, emléke előtt tisztelgünk, amikor azon pedagógusokat emeljük ki, akik sokat tettek településük, kisebb-nagyobb közösségük iskoláinak érdekében – emelte ki az Országgyűlés alelnöke.

Lezsák Sándor, a díj alapítója köszöntőjében Dobos Krisztina rendszerváltó szerepét hangsúlyozta
Lezsák Sándor, a díj alapítója köszöntőjében Dobos Krisztina rendszerváltó szerepét hangsúlyozta
Fotó: MH

A három díjazott életútját a kitüntetést odaítélő Védnöki Testület tagjai ismertették.

Máté Sándor, a kiskunmajsai Arany János Általános Iskola igazgatója Ámon Andorné fülöpszállási pedagógus tevékenységét méltatta, aki 1979. augusztus 16. óta nevel és tanít a helyi általános iskolában.

Egész pályafutása alatt törekedett arra, hogy pedagógiai tevékenységét a lehető legmagasabb színvonalon végezze. Munkássága során első és másodikos osztályokat vezetett és vezet a mai napig. A tehetséggondozást célul kitűző, 1993-ban létrejött Ranga Tanárnőre Emlékezünk Alapítvány alapító tagja, jelenleg a kuratórium elnöke - ismertette.

Életútja, közéleti szerepvállalása valódi lámpásként világít, utat mutat emberségből, kollegalitásból, segítőkészségből, kitartásból – fogalmazott Máté Sándor.

Lezsák Sándor (b) a Lakiteleki Polgármesteri Hivatalban, a Pedagógusok a kistelepülésekért-díj 2022. évi kitüntetéseinek átadásán 2022. június 17-én
Lezsák Sándor (b) a Lakiteleki Polgármesteri Hivatalban, a Pedagógusok a kistelepülésekért-díj 2022. évi kitüntetéseinek átadásán 2022. június 17-én
Fotó: MH

Halácsi Tivadar csólyospálosi nyugalmazott pedagógus munkásságát Kása Zsuzsanna, a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium igazgatója ismertette.

Halácsi Tivadar pedagógusi pályáját a Kiskunmajsához tartozó Kígyóspusztán kezdte. 1955-től 1994. évi nyugdíjba vonulásáig testnevelő tanárként a Csólyospálosi Általános Iskolában oktatott. A közel 40 esztendő alatt számtalan diáksportolót nevelt ki, akik a különböző járási, megyei és országos versenyeken kimagasló eredményeket értek el, elsősorban sakk, asztalitenisz, röplabda és lövészet sportágakban. Nyugdíjba vonulását követően amatőr női és férfi labdarúgó csapatoknál kamatoztatta a sportban szerzett több évtizedes tapasztalatit, 84 éves koráig pedig aktív fogathajtóként járt versenyről versenyre. 2003-ban kapta meg aranydiplomáját, 2013-ban gyémántdiplomáját - állt méltatásában.

Vargáné Darabos Márta lakiteleki pedagógus tanári pályájáról Olajos István, a lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola igazgatója beszélt. 1985-ben Szentesen kezdett tanítani, majd 1986 óta a lakiteleki tantestület tagja. Közel tizennégy éven át vezette lakiteleki Művelődési Ház szakmai munkáját a tanítás mellett, a helyi önkormányzat külsős bizottsági tagja is volt. 1995. évi alapításától kurátora a Lakiteleki Iskoláért Alapítványnak. Számtalan program szervezője, pályakezdő pedagógusok mentora, a Fiatal Gazdák Szövetsége által kezdeményezett „Vesd bele magad” program megvalósítója.

Pedagógus az iskolában, pedagógus az iskolán kívül is. Empatikus, színes és szeretetben gazdag személyisége, rendkívüli kezdeményezőképessége, kitartása sokak szemében példaértékű – összegezte laudációját Olajos István. Az elismerést a pedagógus betegsége miatt lánya vette át.

Hárman vehették át a Pedagógusok a kistelepülésekért-díj elismerést
Hárman vehették át a Pedagógusok a kistelepülésekért-díj elismerést
Fotó: MH

Az elismerésben részesült három pedagógus számára emlékplakettet, díszoklevelet, valamint 150.000 Ft összegű pénzjutalmat és virágcsokrot, illetve díszdobozos bort nyújtottak át a Védnöki Testület tagjai. A 2022. évi díjátadással együtt eddig 14 település 18 pedagógusa számára adományozták a Pedagógusok a kistelepülésekért-díjat.

Kapcsolódó írásaink