Belföld

Megszorításokat készíthet elő Karácsony a budapestieknek

A fővárosi Fidesz szerint a baloldali városvezetés a budapestiek életkörülményeit akarja megnehezíteni

A baloldali városvezetés csak a budapestiek megszorításában tud gondolkodni, pedig az emberek éppen az ellenkezőjével: életkörülményeik javításával bízták meg őket – fogalmazott közösségi oldalán a budapesti Fidesz arra reagálva, hogy a főváros csatlakozott a Városok Energiatakarékossági Sprintje elnevezésű programhoz, amely az energiatakarékosságra hivatkozva megszorításokat javasol.

Megszorításokat készíthet elő Karácsony a budapestieknek
Néhány éve a főpolgármester párttársai még sokallották a meleget a metróban, most viszont már kevesebbet hűtenének a BKV járatain
Fotó: A Párbeszéd Magyarországért Fa

Egy brüsszeli javaslat szerint – amelyhez Budapest is csatlakozott – spórolni kell a középületek fűtésén és hűtésén, korlátozni kell a közszolgáltatásokat és a közvilágítást, továbbá csökkenteni kell a sebességhatárokat. Ha a baloldalon múlna, már rég engedtek volna a brüsszeli bürokrácia és a külföldi pénzemberek követelésének, és eltörölték volna a rezsicsökkentést – írta a Fidesz budapesti szervezete a Facebookon, furcsállva, hogy éppen a luxusnyaralásáról és a BKV-buszmutyiról elhíresült Tüttő Kata főpolgármester-helyettes szólítja fel spórolásra a budapestieket.

A program által ajánlott intézkedések között szerepel a középületek fűtésén és hűtésén való spórolás; télen csak 18 Celsius-fokra lehet felfűteni, míg nyáron 25 fokig lehet lehűteni az épületeket; korlátoznák az üzletek kivilágítását és a közvilágítás idejét; több autómentes övezetet alakítanának ki; csökkentenék a sebességhatárokat; a közszolgáltatások leállítását vagy korlátozását javasolják – például uszodák, sportközpontok, múzeumok esetében – az energiatakarékosság jegyében.

A Fidesz fővárosi szervezete a bejegyzésben leszögezte: „Nem szeretnénk, hogy télen fázzunk, miközben az ügyeinket intézzük; nem szeretnénk, hogy teljesen elborítsa a szemét és a gaz Budapestet, mert tovább rombolják a közszolgáltatásokat; nem szeretnénk, hogy korlátozzák a közvilágítást, ami veszélyezteti a közbiztonságot, és baleseteket idézhet elő; nem szeretnénk, hogy csökkentsék a sebességhatárokat, mert a városi légszennyezettség legfőbb oka nem a 50 kilométeres óránkénti sebességhatár, hanem a Karácsonyék által feleslegesen előidézett dugók.”

A baloldali városvezetés csak a budapestiek megszorításában tud gondolkodni, pedig az emberek éppen az ellenkezőjével: életkörülményeik javításával bízták meg őket. Nekünk a kormányhoz hasonlóan a magyar emberek energiabiztonsága a legfontosabb. Ne a budapestiek fizessék meg a háború árát! – hívták fel a figyelmet a bejegyzésben.

A program alapján várható intézkedésekről mi is megpróbáltunk érdeklődni a Fővárosi Önkormányzatnál, többek között megkérdezve, hogy milyen további megszorításokat terveznek az energiatakarékosság jegyében. Tervezik-e a tömegközlekedési eszközökön a klímahasználat szigorítását? Az Ünnepi Könyvhét idején a Vörösmarty téren sem a szökőkút, sem a falikút nem működött, mindez összefüggésben van-e már a takarékossággal? Az elképzelt autómentes övezetek kialakításába bevonják-e a Magyar Autóklub szakembereit? Kérdé­seinkre azonban lapzártánkig nem kaptunk választ.

Karácsony Gergely főpolgármester viszont meglepően gyorsan intézkedett abban a csepeli túlszámlázási ügyben, amely miatt Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon a rezsicsökkentés minden rezsifizető magánszemélynek törvényben biztosított jogon jár, azt senki sem sértheti meg büntetlenül. Ahogy megírtuk, jogtalanul számláztak ki két csepeli panelház lakóinak távhőfogyasztásért több mint százezer forintot.

Karácsony a botrányos ügyben azonnal előre menekült, és a hírre reagálva már vasárnap este bejelentette, hogy a panelház ügyeit intéző Kölcsey Lakásfenntartó Szövetkezet munkatársa hibázott, akit azóta el is bocsátottak. Mint az intézkedésből is látszik, a Főtáv tulajdonosi jogait Karácsony Gergely gyakorolja, miközben a fővárosi közműcégvezér, Mártha Imre talán éppen egy távoli egzotikus helyről „dolgozik” távmunkában.

Kapcsolódó írásaink

Spórolás a közvilágításon

ĀA korlátozásokat az a Tüttő Kata főpolgármester-helyettes jelentette be, aki tavaly nyáron azzal került be a hírekbe, hogy a görögországi Zakíntosz szigetén kilovagolt a tengerből