Belföld

A gazdaság­fejlesztés és a honvédelem a parlament előtt

Az Országgyűlés újabb kétnapos ülése ma délután 13 órakor kezdődik. A képviselők megemlékeznek az elhunyt Horváth Lászlóról (FKgP, EKgP), majd napirend előtti felszólalások hangzanak el.

A gazdaság­fejlesztés és a honvédelem a parlament előtt
Fotó: MH/Purger Tamás

Szokás szerint lesznek interpellációk, azonnali kérdések és kérdések, valamint megkezdődik a hon­védelemmel, gazdaság­fejlesztéssel és a kormányzati igazgatással összefüggő törvényjavaslat vitája, az előterjesztést sürgős eljárásban tárgyalja a Ház, a zárószavazás holnap lesz a parlament honlapján szereplő napirend alapján.

Az új szabályozás célja – az indoklás szerint – a koherencia megteremtése a 2021. november 1-jén hatályba lépő, válság­kezeléssel és különleges jogrenddel, valamint a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásával kapcsolatos alaptörvényi és törvényi szintű jogszabályváltozások nyomán.

A törvényjavaslat többek között a honvédelemi törvény fogalomrendszerének megfeleltetését végzi el, emellett a gazdaság­fejlesztéssel összefüggésben szükséges technikai módosítások átvezetését, és a kormányzati igazgatást érintő törvények módosítását is biztosítja az új kormányzati struktúrához kapcsolódóan – áll a dokumentumban. A hon­védelmi adatkezelésekről szóló törvényjavaslatot holnap kezdi el tárgyalni az Országgyűlés, és szintén holnap hallgatják meg a képviselők az Állami Számvevőszék tavalyi működéséről készült beszámolót.

Kapcsolódó írásaink