Belföld

Még a baloldalt támogatók is az extraprofitadó mellett állnak

A magyar választók 70 százaléka egyetért az extraprofit-különadó kivetésével – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából. Az intézkedés támogatói egyaránt nagyobb arányban vannak a kormánypárti szavazók körében (82 százalék) és a baloldali szavazók körében (49 százalék), mint annak ellenzői.

Még a baloldalt támogatók is az extraprofitadó mellett állnak
Az állam a célzott adókkal elsősorban a rezsicsökkentés költségeit fedezi
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A magyar kormány egy mintegy 900 milliárd forintos rezsi- és honvédelmi alapot hoz létre annak érdekében, hogy az elhúzódó energiaválság és az elnyúló háborús konfliktus idején is meg tudja védeni a rezsicsökkentést és fejleszteni tudja a honvédelmet. Az alapok finanszírozásának társadalmi megítélése fontos kérdés, ezért a Nézőpont Intézet felmérte, hogy mit gondolnak a magyarok a különadóról.

A felmérés eredménye
A felmérés eredménye
Fotó: Nézőpont Intézet

A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából kiderül, hogy a magyar választók több mint kétharmada, közel háromnegyede (70 százalék) támogatja a járvány és a háború hatásaiból nyereségre szert tevő vállalatokra kivetett különadót, s mindössze kevesebb mint negyede (23 százalék) ellenzi azt. A kormánypárti szavazók körében is egyértelműen többségben vannak az intézkedés támogatói (82 százalék) az azt inkább elutasítókkal szemben (11 százalék). A baloldali szavazók ebben a kérdésben is megosztottak, de körükben is többségben vannak azok, akik inkább egyetértenek az extraprofit-különadó kivetésével (49), mint akik inkább nem támogatják (43 százalék).

Kapcsolódó írásaink

Jakab Pétert megbuktatták

ĀBár a Jobbikon belüli lázadás nyílt titok volt, tegnap estig sokan úgy gondolták, a „Jakab-fanklub” egyelőre biztosítja a pártelnök székét, ám az elmúlt hetek botrányaiba mégis belebukott a „Parizeus”, aki a választmányi ülés után bejelentette lemondását

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom