Belföld

A hazai baloldal szétesett, nincs kapcsolata a valósággal

Deák Dániel: Magyarországon védi az embereket a rezsicsökkentés és a benzinárstop

Orbán Viktor betartja a választási ígéretét, és mindent megtesz annak érdekében, hogy fenntartsa az emberek számára nélkülözhetetlen rezsicsökkentést, továbbá az extraprofitot termelő vállalatok fokozottabban vonják be a közteherviselésbe – jelentette ki lapunknak Deák Dániel politikai elemző. Hozzáfűzte, Magyarország megvédi Európát az önsorsrontó politikától, hasonlóan a 2015-ös migrációs válsághoz, amikor hazánk állította meg a migránsok százezreit a déli határon.

A hazai baloldal szétesett, nincs kapcsolata a valósággal
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Szerte Európában rezsi- és energiaválság van, már a középosztályt is megviselik az emelkedő költségek – szögezte le Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, aki szerint ezt azért fontos hangsúlyozni, mert sokan még mindig hajlamosak csak legyinteni azokra a hírekre, hogy Nyugaton milyen drága a benzin és a rezsi, hiszen ott többet keresnek az emberek, így ki tudják fizetni. Ma már azonban nem ez a helyzet: a többszörösére emelkedő rezsiköltségek és a lassan az ezer forintot alulról súroló benzinárak már a nyugati országokban is olyan nagy terhet jelentenek, amit egyre kevesebben képesek elviselni.

Magyarországon ezzel szemben védi az embereket a rezsicsökkentés és a benzinárstop, amelyre még az osztrákok is irigykedve tekintenek. Nem meglepő, hogy rögtön elkezdtek háborogni az osztrák autósok, hogy nem jöhetnek már át a határon az olcsó benzinért. Ez is jól mutatja, hogy a sógoroknak is komoly terhet jelentenek az emelkedő árak.

Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor betartja a választási ígéretét, és mindent megtesz annak érdekében, hogy fenntartsa az emberek számára nélkülözhetetlen rezsicsökkentést. Ennek megfelelően a baloldal politikájával ellentétben nem megszorítások következtek a választások után, hanem az addigi gazdaságpolitika fenntartása, aminek része az extraprofitot termelő vállalatok fokozottabb bevonása a közteherviselésbe.

A baloldali propaganda­sajtó bele is zavarodott a kérdésbe, először azt írták, hogy nincs is olyan, hogy extraprofit, majd egy napra rá már arról kezdtek el írni, hogy mekkora extraprofitot termeltek például az energiavállalatok. Tovább nehezítik a baloldal helyzetét, hogy a magyar kormány bejelentésével szinte egyidőben közölte a brit kormány is, hogy megadóztatja az extraprofitot az energiavállalatoknál. A magyar megoldások tehát ragadósak, egyre többen tekintenek rá irányadóként.

„A szuverén magyar gazdaságpolitika fenntartása érdekében elengedhetetlen, hogy Magyarország ellenálljon az eszement brüsszeli szankcióspolitikának, elutasítsa az eredeti olajembargós terveket” – állapította meg Deák Dániel. „A kiszivárgó információk szerint Brüsszel enged és várhatóan a csővezetékeken érkező kőolajra nem vonatkoznak majd szankciók, így hazánk lényegében mentesül. Ez komoly siker és ezzel Orbán Viktor nem csak a magyar, de összeurópai érdekeket is képviselt.

Európa versenyképessége ugyanis teljesen összeomlana, ha olaj és gázembargót vezetne be Oroszországgal szemben, hiszen míg a versenytársai esetében lényegesen olcsóbb az energia, addig az öreg kontinensen méregdrága minden. Ha ez a helyzet csak tovább romlik, Európa versenyképességének totálisan annyi. Csak remélni tudjuk, hogy Magyarország megvédi Európát az önsorsrontó politikától, hasonlóan a 2015-ös migrá­ciós válsághoz, amikor hazánk állította meg a migránsok százezreit a déli határon.”

A politológus úgy látja, hogy a hazai baloldal ezekből a jelenségekből mit sem érzékel, annyira szétestek, hogy szinte semmilyen kapcsolatuk nincsen a valósággal, nem képesek értelmezni a politikai folyamatokat sem. „Így az olajembargó kapcsán is össze-vissza beszélnek, nem képesek kialakítani egy egyértelmű álláspontot. Azonban kétségeink ne legyenek: ha ők nyertek volna április 3-án, minden ellenállás nélkül teljesítenék a brüsszeli elvárásokat, még akkor is, ha azzal Magyarország alapvető létérdekeit sértenék” – jelentette ki Deák Dániel.

Kapcsolódó írásaink

Nem változtat a vesztes csapaton a baloldal

ĀHétértékelő. Intellektuális válság, kontraszelektált felhozatal jellemzi az ellenzéki pártokat, nincsenek következmények, és egyre mélyebbre süllyed a Jobbik is – mondta Deák Dániel