Belföld

Az ivóvizet vizsgálják mikroműanyagokra és hormonokra is, de a legszigorúbb vizsgálatok mellett is nyugodtan fogyasztható

Megnyugtató eredmény

A vezetékes ivóvíz kiváló Magyarországon, folyamatos a víz minőségének mérése, ellenőrzése – mondta Müller Cecília a vízfogyasztást népszerűsítő Happy hét kampány nyereményátadóján pénteken Budapesten.

Az országos tiszti főorvos kifejtette, mind a szolgáltatók, mind a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) rendszeresen vizsgálja az ivóvizet, és az évente több tízezer mintán nagyjából kilencszázezer vizsgálatot végez. Jelezte, Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen a csapból egészséges, jó minőségű víz folyik. Kitért arra: az ivóvizet vizsgálják mikroműanyagokra és hormonokra is, és az eredmények szerint ezek az anyagok csak „nyomokban fedezhetők fel” a felszíni vizekben, az ivóvízben még nem, hiszen a parti szűrésű kutak megszűrik ezeket a szennyeződéseket.

Kiemelte, a környezetterhelés szempontjából is előnyös a vezetékes vizet választani a palackozott helyett, a cukros üdítők pedig negatívan befolyásolják a szervezet működését. A közoktatási intézményeknek szóló, ivóvízfogyasztást népszerűsítő Happy hét program elindítója, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója arról beszélt, hogy az intézet figyelemmel kíséri a lakosság egészségi állapotát.

Az immár tizenkettedik éve az iskoláknak megrendezett Happy hét program és a felnőtteknek szóló Aqua challenge kampány is azt szolgálja, hogy felhívja a figyelmet a tiszta, jó minőségű ivóvíz fogyasztására. Feigl Edit, az OGYÉI főigazgató-helyettese ismertette: évről évre több iskola jelentkezik a programra, és egyre több általános iskola biztosítja a mosdón kívüli vízivási lehetőséget a gyerekeknek. Minden régióban javultak az ingyenes vízvételi lehetőségek az oktatási intézményekben – emelte ki.

Az idei Happy hetet a víz világnapjához kapcsolódóan március 21. és 25. között rendezték meg, a programhoz 884 oktatási intézmény – 5275 iskolai osztály és 1748 óvo-dai csoport – csatlakozott. A pályázati anyagot benyújtó iskolák közül öt intézmény részesült 100-100 ezer forintos nyereményben, amelyből sporteszközöket, játékokat vásárolhatnak.

Kapcsolódó írásaink