Belföld

„Nem adjuk fel identitásunkat”

Az identitás, a hagyományok és az értékek megőrzésének fontosságát hangsúlyozta Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP) képviselő a Terror Háza Múzeumban tartott beszélgetésen szerdán Budapesten.

„Nem adjuk fel identitásunkat”
Hidvéghi Balázs
Fotó: MH

 Molnár Tamás Európa zárójelben című könyvének bemutatóján a kormánypárti politikus azt mondta: egy „sekélyes, önálló gondolatoktól megfosztott” európai elit ellen harcolnak.

Hidvéghi Balázs úgy fogalmazott: nem adjuk fel identitásunkat, hagyományainkat, értékeinket, muszáj keménynek maradni ebben a küzdelemben.

Az EP-képviselő a szerzőt idézve arról beszélt: az európai egység olyan vízió, amelyre a valóság rá fog cáfolni, de csak azután, hogy az már jókora káoszt idézett elő. A legalapvetőbb erkölcsi szabályokat is megpróbálja feladni ez a „félreértett európai egységesülés”.

A magyar tapasztalat azt mutatja, hogy a legfontosabb saját országunk biztonsága, saját identitásunk, értékeink védelme. Nem szabad feloldódni egy „sok tekintetben rossz irányba haladó európai egységben” - tette hozzá.

Fantasztikus élmény ez a könyv - több mint három évtizeddel ezelőtt - prófétai éleslátással szólt Európa alávetettségéről. Molnár Tamás könyvében bemutatja többi között azt, hova vezet, ha keresztény identitásától, hagyományaitól, intézményeitől akar megszabadulni Európa - emelte ki Hidvéghi Balázs.

A fideszes politikus hozzátette: az Európában megfigyelhető egyre élesebb szembenállás az értékekről, identitásról szól, ezért is figyelnek sokan Magyarországra.

Békés Márton, a XXI. Század Intézet igazgatója, a rendezvény házigazdája köszöntőjében úgy vélekedett, a könyvben megfogalmazott aggályok ma aktuálisabbak mint megírásakor, az 1980-as évek végén.

Új helyzetekben a régi megoldások nem használhatók, az átalakuló világrendben új gondolkodásra van szükség - jegyezte meg az igazgató.
 

Kapcsolódó írásaink