Belföld

„Az ellenzék most, válság idején sem segíti a kormányt”

A közalkalmazottak béremeléséről, a kormány feladatairól és a miniszterelnök-választásról is beszéltek képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt.

„Az ellenzék most, válság idején sem segíti a kormányt”
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára (j) és Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára (b)
Fotó: MH/Purger Tamás

Rétvári: Amikor a baloldal kormányon volt, nem adott többet az embereknek válság idején

Ungár Péter (LMP) kifejtette: az állami idősotthonokban dolgozók arra panaszkodnak, hogy azt a béremelést, amelyet adott a kampányidőszakban a kormány, az infláció elvitte, és ez az összes magyar közalkalmazottra igaz. Az infláció világjelenség, de kérdés, hogy a kormány próbál-e megoldást találni arra, hogy sok magyar munkavállalónak csökkent a fizetőképes keresete - vélekedett.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára úgy válaszolt, hogy sok országban növekednek az árak, de Magyarországon az árstop-intézkedéseknek, a rezsicsökkentésnek köszönhetően kisebb mértékben emelkednek, és alacsonyabb a pénzromlás mértéke, mint a legtöbb közép-európai országban. Ha az ellenzék javaslatai megvalósultak volna, nem így lenne, mert az ellenzék a válságra olyan recepttel állt elő, amely megnehezítette volna az emberek életét - vélte.

Közölte: amikor a baloldal kormányon volt, nem adott többet az embereknek válság idején, hanem a gazdasági nehézségek idején bért csökkentett, ezért most nem hitelesek az ellenzéki kritikák. Az ellenzék most, válság idején sem segíti a kormányt, hanem olyan álláspontiot képvisel, amely nehezítené az emberek mindennapjait - fogalmazott.

Dömötör: Soha nem volt olyan sokszínű a magyar családtámogatási rendszer, mint most

Toroczkai László (Mi Hazánk) elmondta, frakciója nemmel fog szavazni délután Orbán Viktor miniszterelnökké választására, mert az elmúlt 12 évben csak látszatintézkedéseket hozott a kormány. Szerinte látszatintézkedések történtek a demográfiai válsággal, a nemzetgazdasággal, a kilakoltatásokkal és az élelmiszerválsággal kapcsolatban.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, ellenzéki pártként nem meglepő, hogy a Mi Hazánk nemmel fog szavazni a kormányfő megválasztására. Elmondta, 12 évvel ezelőtt, amikor a kormány megkezdte a munkát, romokból kellett újra erős gazdaságot építeni és alapelveket kellett újrafogalmazni.

Hozzátette, soha nem volt olyan sokszínű a magyar családtámogatási rendszer, mint most, javult is a gyermekvállalási hajlandóság. Közölte, 12 százalékról 4 százalékra „hozta le” a kormány a munkanélküliségi rátát, a nyugdíjak értékét megvédték, a 2010 előtt elvett 13. havi nyugdíjat visszaadták, és folyamatosan csökkentették az adókat.

Egyetértett azzal, hogy a stratégiai iparágakban növelni kell a magyar tulajdon arányát, ezt néhány területen, az energia, a média területén sikerült, az élelmiszeripar területén további teendőkre van szükség.

Az államtitkár jelezte, nem támogatnak olyan szankciókat, amelyek jobban fájnak Magyarországnak, Európának, mint az agresszornak, ezért nem támogatják az olajra is vonatkozó hatodik uniós szankciós csomagot.

Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára
Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára
Fotó: MH/Purger Tamás

Rétvári: A Momentumban mindent mondanak és annak az ellenkezőjét is

Tóth Endre (Momentum) arról beszélt, hogy „oktatási miniszter bizony nem fog kifutni idén sem a pályára”. Azt firtatta, miért nincs önálló oktatási minisztérium, miért bízza az oktatás sorsát a miniszterelnök egy lelkész, egy nyugdíjas onkológus után egy korábbi rendőrfőnökre.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt tette szóvá, hogy a momentumos képviselő nem kért bocsánatot azért, hogy korábban arról beszélt, a koronavírus-járványt a Fidesz visszaszorítására kell felhasználni.

Azt is felidézte, milyen ellentmondó nyilatkozatokat tett a Momentum az ellenzéki összefogással kapcsolatban, amelyhez végül csatlakozott. Mindent mondanak és annak az ellenkezőjét is. Komolyan lehet önöket venni? - kérdezte.

Azt mondta, az oktatás valóban súlyos kérdés, de a Momentumra, amely azt sem tudja eldönteni, kint, vagy bent van-e a parlamenti ülésteremben, nem lehet számítani.

Szerinte a Momentum választási kampányban elmondott oktatási javaslatai a legrosszabb SZDSZ-es emlékeket idézi, a Momentum privatizálna és iskolákat zárna be.
 

Kapcsolódó írásaink