Belföld

Karácsony Gergely utolsó szalmaszála

Előkerült a közvélemény-kutatás, amelyre hivatkozva a főpolgármester beteljesítené választási ígéretét, és megbénítaná Budapestet

Karácsony Gergely közzétette azt a tanulmányt, amelynek eredményére hivatkozva Budapest baloldali vezetése örökre lezárná a pesti alsó rakpart Lánchídtól délre eső szakaszát.

Karácsony Gergely utolsó szalmaszála
Fotó: MH/Katona László

A főpolgármester a Facebookon ismertette a Budapest Brand Zrt. megbízásából a Medián által készített felmérést, amelynek eredményeiből jól látszik, hogy közel sem akkora a rakpartot lezárni akarók aránya, mint azt a főpolgármester korábban sugallta. Az eredmény alapján a megkérdezettek 49 százaléka zárná le az autók előtt az érintett szakaszt, míg 43 százalék nem támogatja az intézkedést. A támogatók közül 17 százalék az egész rakpartot lezárná teljes hosszában, míg 32 százalék elégedett a részleges lezárással.

A közvélemény-kutatás közzététele fontos lépés, hiszen a politikai okokból az ország-gyűlési választás után bejelentett döntés szakmai egyeztetései során korábban a Magyar Autóklub jelezte: nem támogatják az intézkedést, a város vezetésétől pedig nem láttak eddig hasonló felmérést, holott rendszeresen hivatkoztak az intézkedés kapcsán a budapestiek akaratára. Ezzel összefüggésben mai posztjában a főpolgármester úgy fogalmazott: „Természetesen nekem közvélemény-kutatások eredményénél is sokkal fontosabb, hogy annak a víziónak a megvalósításán dolgozzam, amire felhatalmazást kaptam.”

Ennek kapcsán a főpolgármester posztja alatt Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője úgy fogalmazott: Bátor dolog közvéleménykutatásokra hivatkozva megbénítani a főváros közlekedését. A rakpart lezárásának híre egyébként hideg zuhanyként érte a budapesti közlekedőket, hiszen a városban kialakult forgalmi helyzet már így is tarthatatlan, ráadásul az érintett útszakasz felújítását éppen csak befejezte a főváros.

A lezárás kapcsán a szakmai szervezetek többsége kiemelte: az érintett rész forgalma így más utakra terelve a belvárost terhelheti majd. A hétvégi időszakos lezárás ellen egyébként a Magyar Autóklub sem emelt kifogást. A lezárást a 3-as metró felújítása utánra ütemezné a főváros, azonban a végkimenetel még így is kérdéses a közlekedők szempontjából.

Kapcsolódó írásaink

Elszaporodtak Karácsony méhlegelői

ĀA tavasz beköszöntével ismét elszaporodtak a gyomnövények Budapesten, azonban a város lakói ebben az évben sem számíthatnak ezen területek rendezésére