Belföld

A magyar autósok Brüsszelt szidják

A Ripost megkérdezte a magyar autósokat, mi a véleményük az uniós embargóról és a benzinárak növekedéséről. A válaszok egyöntetűek voltak: mindegyikük ellenzi és fel van háborodva. A fuvarozók és taxisok egyenesen úgy fogalmaztak, hogy ez számukra maga lenne a vég. Egyetértenek az árstoppal és támogatják a kormányfő álláspontját.

A magyar autósok Brüsszelt szidják
Budapesti fuvarozók: csődbe mennénk a brüsszeli olajembargó miatt
Fotó: MH

A múlt héten látott napvilágot Brüsszel újabb, Oroszország elleni szankciójának terve, ami a legtöbb gazdasági szakértő szerint nem Oroszországnak, hanem az európai embereknek fájna. Magyarországot lehetetlen helyzetbe hozná az embargó, ezért a kormány jó előre bejelentette: megvétózza a tervezetet, ha az nem tartalmaz az orosz olajról történő leváláshoz elegendő időt és pénzt.

Objektum doboz

Ma Magyarországon a legalacsonyabbak az üzemanyagárak az uniós országok között. Abban az esetben, ha a benzint és a gázolajat nem a Brent típusú olajnál mintegy 30 százalékkal olcsóbb orosz olajból állítaná elő a MOL, nálunk is 700-800 forintra menne fel az üzemanyag ára.

Budapesti fuvarozók: csődbe mennénk a brüsszeli olajembargó miatt

Ha a brüsszeli olajembargó miatt eltörölnék a benzinárstopot, csődbe mennék - mondta egy taxis az Origónak

A portál megkérdezett néhány taxist és vállalkozót arról, mi történne, ha megszűnne az árak befagyasztása. 

Nem örülnék neki, mert ezzel minden másnak is nőne az ára. Remélem, minden marad így - magyarázta az egyik taxis aki Skodájával épp az utasára várt a Keleti pályaudvar mellett, és egy kollégája is csatlakozott hozzá.

„Én is azt remélem, hogy ez a nagy áremelkedés nem fog megtörténni és fent tudják tartani az üzemanyag árstopot. Nálunk most emeltek tarifát, hétfőtől, kötve hiszem, hogy egyhamar megint emelnének. Bele sem merek gondolni, hogy mi lesz itt, ha drasztikusan, még jobban megemelkedik mindennek az ára.”

Egy másik taxis, aki éppen akkor érkezett egy utassal, azt mondja, ha a 95-ös benzin ára elérné a 800 forintot, ő otthagyná a taxizást:  ”Így már nem biztos hogy megérné. Szerencsére tudnék más munkát végezni, de várjuk ki a végét. A mostani áremelés óta nagyot csökkent a forgalom, de remélem, javulni fog a helyzet. Amíg tartják az üzemanyagárat, addig jó.

Nagyon nem örülnék annak, ha 800 forint lenne egy liter üzemanyag. Belegondolni is rossz. Bízom benne, újra meghosszabbítják az árstopot - mondta.

Egy szolgáltató vállalkozó azt mondta az Origónak, hogy egy ilyen magas benzinárat ő már rá kellene, hogy terheljen a megrendelőre, vagyis, ha megszűnne a benzinárstop, magasabb lenne a kiszállási díja.

„Nem csak Budapesten dolgozunk, hanem gyakran vidéken is, oda is el kell jutni valahogyan, az autó üzemanyaggal megy. Sajnos akkor drágábban fogunk dolgozni„ - magyarázta.

Képtelenség ekkora áremelést kigazdálkodni, ha a brüsszeli olajembargó miatt el kell törölni a benzinárstopot, csődbe mennék. Nem hiszem, hogy megint emelnénk az árainkat, de ha mégis, nem lenne, aki beülne a taxiba. Mindenképp meg kell akadályozni ezt - mondta egy másik taxis, aki Toyota Priusával éppen a Baross úton várt utasra.

Kapcsolódó írásaink

„Több Orbánt az EU-ba!”

ĀGratulált a magyar benzinárstophoz Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti delegációvezetője tegnapi Facebook-bejegyzésében