Belföld

Szijjártó: Vörös vonalat jelent számunkra hazánk energiaellátásának biztonsága

Magyarország nem szavazza meg az Európai Bizottság kezdeményezését az Oroszország elleni szankciókról, mert az az országnak problémát jelent és a megoldásra nem tartalmaz javaslatot - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában.

Szijjártó: Vörös vonalat jelent számunkra hazánk energiaellátásának biztonsága
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 9-én
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Szijjártó a kormány nevében mondott beszédében kiemelte: immár két és fél hónapja háború zajlik a szomszédban, és az ország álláspontja a kezdetektől világos, mielőbb békét akar Ukrajnában, ezért minden diplomáciai erőfeszítést támogat, amely a háború tárgyalásos lezáráshoz vezethet. Világos különbséget teszünk támadó és megtámadott között, elítéltük az orosz katonai agressziót, kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett, minden idők legnagyobb humanitárius segítségét nyújtjuk Ukrajnának, továbbá eddig csaknem 700 ezer menekülőt fogadtunk be - sorolta a miniszter.

Támogattuk az eddigi öt brüsszeli szankciós csomagot, de jeleztük, hogy hazánk energiaellátása biztonságának garantálása vörös vonalat jelent számunkra - mutatott rá a miniszter.

„Az Európai Bizottság olajembargóra vonatkozó javaslat felrúgta a korábbi konszenzusos megállapodást, amely garantálta, hogy csak olyan lépéseket lehet megtenni, amelyek figyelembe veszik az egyes tagországok eltérő helyzetét. A legújabb brüsszeli javaslat felér egy, a magyar gazdaságra ledobott atombombával, az eddig biztos lábakon álló energiaellátást atombombaként képes lerombolni. Ha a kőolajembargót az Európai Bizottság bevezetné, Magyarország ellátása veszélybe kerülne” - mondta Szijjártó, aki felsorolta, hogy az üzemanyag 7-800 forintra drágulna, valamint a kőolajfinomítókat is át kellene alakítani, aminek ugyancsak nagy a költsége. „Ennek a brüsszeli csomagnak az elfogadása több százmilliárd forintos kiadást jelentene Magyarország számára, és mindezek után drágábban tudnánk kőolajat venni” - tette hozzá.

Ha ez a szankciós csomag életbe lépne, akkor lehetetlenné válna a magyar gazdaság működéséhez szükséges kőolaj beszerzése - emelte ki a miniszter, hozzátéve: Magyarország számára az Európai Bizottság javaslata problémát jelent, s amíg ez így marad, Magyarország az újabb brüsszeli szankciós csomagot nem szavazza meg, mert a háború árát nem szabad a magyar emberekkel megfizettetni - emelte ki Szijjártó Péter.

Kapcsolódó írásaink