Belföld

Baloldali trükkök a milliárdokért, csúsztatások a torz arányokról

Korrekt, mandátumarányos és fair elosztást javasoltak az újonnan alakuló Országgyűlés tisztségeire és bizottsági helyeire – rea­gált a Fidesz a baloldali sajtóban megjelent mantrára.

Baloldali trükkök a milliárdokért, csúsztatások a torz arányokról
Ha pozíciókról és pénzről van szó, Gyurcsány Ferenc akarata érvényesül
Fotó: MH/Purger Tamás

Noha a négy évvel ezelőtti gyakorlattal egyezően kétharmad-egyharmad arányú bizottsági helyeket ígért az ellenzéknek a Fidesz, ezt nem sikerült tartania. A frissen megalakult testületek némelyikében a tagság 72–75 százalékát a Fidesz–KDNP adja, ráadásul tizenöt bizottságról tizenegynél csökkent az ellenzék befolyása, és jegyzőből is kevesebb lett az ígértnél – ragozta a szokásos mantrát az ellenzéki pártok sanyarú helyzetéről a baloldali HVG. A Fidesz-frakció szerdán közleményben reagált, azt írták, hogy korrekt, mandátumarányos és fair elosztást javasoltak az újonnan alakuló Országgyűlés tisztségeire és bizottsági helyeire, és ezt az ajánlatot fenntartják. Ahhoz képest, hogy kevesebb ellenzéki képviselő van, a négy évvel ezelőttivel azonos számú helyet kínálnak számukra.

A kormánypárt szerint csúsztat a HVG, amikor torz arányokról ír, mert a bizottsági helyek és parlamenti tisztségek egy része még nincs feltöltve. Várják, hogy a baloldal azokra megfelelő személyeket jelöljön – tették hozzá. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán már kedden emlékeztetett, hogy csereberék és trükközések után hat (!) baloldali frakció alakult az új Országgyűlésben.

Közölte, mindössze 34 százalékos eredményt ért el az ellenzék a közös listával, jóval kevesebb képviselőjük van, mint az előző ciklusban, mégis több frakciójuk lesz. Hangsúlyozta, emiatt pedig hárommilliárd forinttal többet kaphatnak az állami költségvetésből. Ezért trükköztek ennyit – jegyezte meg Kocsis.

A parlament alakuló üléséről megírtuk, a bojkottot hirdető, de az esküt szép csöndben letevő, az ülésről részben kivonuló, részben visszaszivárgó, a választási vereségük okait illetően egymással is perlekedő ellenzék közben a „demokrácia minden cseppjét igyekezett pénzre váltani” a bizottsági helyek elfoglalásában, illetve az egy lista–hat frakció modellel.

Ezenközben Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő erőfölényét arra használta, hogy a szocialista Hiller István helyett saját embere, Oláh Lajos töltse be a parlamenti alelnök tisztségét – holott mind az öt szövetséges párt a szocialisták politikusát jelölte a posztra.

Ha pozíciókról és pénzről van szó, akkor Gyurcsány Ferenc akarata érvényesül – mondta ennek kapcsán lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. A DK elnöke egyébként arra is gondosan ügyelt, hogy az alakuló ülésről az ellenzéki képviselők az ő vezetésével vonuljanak ki, amihez a Momentum csak csatlakozott.

Kapcsolódó írásaink

Nemzeti érdek a gyors reagálás

ĀSzomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus vagy humanitárius katasztrófa esetén is rendkívüli jogrend lehet az Alaptörvény-módosítás szerint