Belföld

A kormány folyamatosan fejleszti, építi a nemzet fővárosát

Láng Zsolt szerint a baloldalon kevés az ötlet és a teljesítmény, Karácsonyék főként csak panaszkodnak

Láng Zsolt, a budapesti Fidesz–KDNP frakcióvezetője a párt listájáról bekerült az Országgyűlésbe, ennek apropóján lapunknak nyilatkozva értékelte a kormánypártok fővárosi teljesítményét, illetve további terveiről is beszélt.

A kormány folyamatosan fejleszti, építi a nemzet fővárosát
A kormánypárti politikus hatalmas előrelépésnek tartja a polgári, nemzeti oldal számára az áprilisi választási eredményt a fővárosban is
Fotó: MH

– Mennyire lepődött meg a parlamenti választás budapesti eredményén, hiszen soha ennyi szavazatot nem kapott a Fidesz–KDNP közös listája.

– Először is szeretném megköszönni mindenkinek, aki Budapesten elment, és leadta a szavazatát, különösen azoknak, akik a Fidesz–KDNP jelöltjeit támogatták. Hatalmas előrelépésnek tartom a polgári, nemzeti oldal számára az áprilisi választási eredményt a fővárosban is. Bár egyéni mandátumot az össz­ellenzékkel szemben csak egy választókörzetben tudtunk szerezni, 2018-hoz képest csaknem négy százalékkal jobb eredményt értünk el, miközben ellenfeleink tíz százalékkal kaptak kevesebb szavazatot. Jelentősen szűkült az olló a Fideszre és a baloldalra leadott szavazatok között, négy év alatt húszról hét százalékra. Ez a jelentős előrelépés még több munkára sarkall minket.

– Az eredmény ön szerint a kormány városépítő – többek között a Városligetet fejlesztő, a Várkert Bazárt, az Operaházat megújító, az Eiffel Műhelyt kialakító, a Puskás Arénát megépítő – teljesítményének szól, vagy a baloldali városvezetés kudarcos tevékenységének következménye?

– Csodálatos az a fejlődés, amely 2010 óta látható Budapesten. A kormány folyamatosan fejleszti, építi a nemzet fővárosát, koncepcionálisan, a városlakók és az ide látogató turisták igényeit egyaránt figyelembe véve. A mostani választás szerintem azt is bebizonyította, hogy a budapesti szavazók több mint negyven százaléka látja és értékeli ezt. A szélsőjobb és a szélsőbal összeolvadásától sikert remélő ellenzék pedig semmi mást nem tud felmutatni az elmúlt években, mint hogy gyűlöli a kormányt és a rá szavazókat.

Ezt teszik Budapesten is, pedig itt kettő és fél éve már ők vannak irányító szerepben. Sajnos vajmi kevés az ötlet, a kidolgozott elképzelés, a valós teljesítmény, Karácsonyéknak is csak a panaszkodás, a kormány napi szidása a politikai termékük. Hiszem, hogy ezzel még lejjebb fog menni a népszerűségük, senki nem szereti a kudarcos vezetőket. Mindannyiunk érdeke, hogy a főpolgármester változtasson az eddigi városvezetői gyakorlatán, jöjjön vissza a pártpolitikai harctérről, és a kormánnyal egyeztetve kezdjen el dolgozni Budapest jelenéért és jövőjéért.

– Az országos listáról ön is bejutott a parlamentbe. Lehet tudni, hogy a jövőben milyen feladatai lesznek?

– Természetesen a választások kiértékelése mellett számos beszélgetés és egyeztetés zajlik a jövőt illetően. Budapesten születtem, harminc éve veszek részt a fővárosi közéletben. Ez nemcsak munka, hanem hivatás is. A döntés persze nem csak az enyém, a kollégáimmal közösen kell megtalálni, hogy tudásommal és munkámmal a jövőben hogyan tudom leginkább előre vinni Budapest ügyeit.

– A képviselőség során továbbra is elsősorban a budapesti tevékenységére koncentrál?

– A kettő szerintem nem zárja ki egymást. Sőt! A fővárosban most félidő van. Azt, hogy Karácsony Gergely mire képes, egyelőre nem tudjuk, de ennek most már ki kell derülnie. Ahogy az országnak, úgy Budapestnek is határozott víziókra van szüksége, a budapestiek arra kíváncsiak, hogyan fejlődhet tovább a főváros. Erre akár fővárosi vagy országos képviselőként is vannak válaszaink.

– Ha országgyűlési képviselő lesz, kinek adja át a fővárosi kormánypárti frakció vezetését, szükség esetén kire bízná a tisztséget?

– Ezt nem én döntöm el, én nem osztok tisztségeket. Nálunk elsősorban feladatok vannak, és azok elvégzéséhez keresünk megfelelő embereket. Szerencsére több felkészült, alkalmas kollegám áll készen az új feladatra, elkötelezettek vagyunk a nemzet fővárosának érdekében.

Kapcsolódó írásaink