Belföld

Tordai máris külön útra lépne, eddig tartott az „összefogás”

Nemcsak patchworkszerű volt a narratíva, hanem azt még ráadásul egy csomó gyávaság is terhelte – elemzi a választási kudarc körülményeit Tordai Bence.

Tordai máris külön útra lépne, eddig tartott az „összefogás”
Tordai Bence, a Párbeszéd várható új társelnöke
Fotó: MH/Ficsor Márton

A Párbeszéd várható új társelnöke, Budán egyéniben megválasztott képviselője a balra át és a zöldre át politikájával dinamizálná a pártot, amelynek önálló karakterét építené, miközben a hatpárti szövetségben szerinte „most adnunk kell egymásnak teret az útkeresésre”.

Az ellenzéki pártok hibáztatós mondatait azért sem tartja termékenynek, mert senki sem maradna érintetlen, inkább már tehát az európai parlamenti (EP-) kampányra készülne, amelyen nemcsak külön listával indul a Párbeszéd, de Jávor Benedek személyében már a listavezetőjüket is megnevezte.

Tordai úgy látja, az MSZP–Párbeszéd-szövetség ilyenformán már nem létezik, de a hatpárti együttműködésen belül a zöldek összefonódása sem tűnik reálisnak, miután az LMP-t egyesek már bevitték a DK zöldtagozatának.

Mindent magyarázni kellett – sőt, magyarázkodni, és defenzívába kerültünk –, nem volt erős narratívánk, avagy világképünk, amibe ezt néhány tömör szóban elhelyezhettük volna - mondta el Tordai Bence a Telexnek.

A Párbeszéd várható új társelnöke szerint a választást a kormánypártok nyerték meg, nem pedig az ellenzék vesztette el. Ennek ellenére máris elhagyná a hatpárti együttműködés süllyedő hajóját és arról beszél, hogy a Párbeszéd inkább külön szeretne megerősödni. Ezzel elismerve azt is, hogy van honnan megerősödnie a pártnak, hiszen - ahogyan a legtöbb esetben - az ellenzéki összefogás inkább hátrányt jelentett a választáskor, mint előnyt.

A lapnak azt is elismerte Tordai, hogy világnézetében és céljait tekintve a hat párt egymástól túlságosan különböző ahhoz, hogy összefogásuk működni tudjon a továbbiakban.

Arra a kérdésre, hogy eleve a Fidesztől tette-e függővé az ellenzék, hogy mit mond, egyértelmű igennel válaszolt, ami alátámasztja azt a gondolatmenetet, hogy nem volt saját programjuk, csupán ellent akartak mondani a kormánypártoknak.

Ungár Péter: Harci kiállások helyett önvizsgálatra kellene több időt szánni

Tordai szavaira máris reagált Facebook-oldalán Ungár Péter, az LMP-s politikus az alábbiakat írta közösségi oldalán:

„Én kevés szánalmasabb és fölöslegesebb, az ellenzék teljes hasztalanságát igazoló dolgot tudok elképzelni, mint ha a negyedik kétharmadot hozó súlyos vereség után két héttel, a parlamenti küszöböt együtt jelenleg át nem lépő két zöldpárt egymással kezd el keménykedni.

Ezért Tordai Bence leendő Párbeszéd társelnök interjújára csak annyit reagálnánk: örülünk, hogy a Párbeszéd a tizedik születésnapján úgy döntött, hogy egyszer elindul önállóan egy választáson, tényleg nagy dolognak tartjuk, de szerintünk ez most kevésbé érdekli és még kevésbé nyugtatja meg a választókat. Lehet, hogy minket kicsit jobban megviselt a vereség, mint Tordai Bencét, de mi még nem tudunk mosolyogva elindítani egy EP-kampányt, mert szerintünk a harci kiáltások helyett érdemes ennél kicsit több időt az önvizsgálatra szánni.

Főleg abban a pártban, aminek az elnöke azért lépett vissza az előválasztáson egy piaci fundamentalista jobboldali jelölt javára, mert állítása szerint a baloldali és zöld politikának nincs támogatottsága.”

Schiffer: Legalább a népszórakoztatásról gondoskodnak

„Valószínűleg termékenyebb lett volna a zöldpártok együttműködése, de azzal nekünk nehéz mit kezdeni, hogy valaki egy pártot, amely önmagát a Gyurcsány által vezetett kormánnyal szemben meghatározva jött létre, bevisz a DK zöldtagozatának, és szerintem a szavazóik sem nagyon tudják ezt követni” - mondja ezt annak a pártnak az akárkije, amelyik annak köszönheti létezését, hogy miután kivált a Gyurcsány által vezetett kormánnyal szemben meghatározva létrejött pártból, már 2014-ben felkéredzkedett a Gyurcsány Ferenccel súlyosbított listára és arra a pártra mondja, amelyik ezt végül csak 2022-ben tette meg. Legalább a népszórakoztatásról gondoskodnak - értékelt Facebookon Schiffer András, LMP-alapító, korábbi társelnök.

Kapcsolódó írásaink