Belföld

A baloldal követeléseivel belesodródnánk a háborúba

Hétértékelő. Az április 3-i választás legfőbb tétje, hogy sikerül-e megvédeni Magyarországot, ki tudunk-e maradni a háborúból – vélekedett Deák Dániel

Nem szabad azt hinni, hogy a választás megnyeri önmagát – jelentette ki lapunknak Deák Dániel politikai elemző, utalva arra, hogy a választás nem a közvélemény-kutatások eredményein, hanem a ténylegesen leadott szavazatokon múlik majd. Az utolsó hét mozgósítási versenyét az dönti el, hogy melyik tábor lesz az elkötelezettebb.

A baloldal követeléseivel belesodródnánk a háborúba
Fotó: MH/Török Péter

Egy hónappal ezelőtt, a háború kitörésével új helyzet állt elő a választási kampányban, ami belpolitikai szempontból tovább erősítette az emberekben azt a meggyőződést, hogy válsághelyzetben csakis Orbán Viktorra és a jobboldalra lehet számítani – mondta lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Hangsúlyozta, az elmúlt évtizedekben számos lokális és globális válsághelyzettel szembesült Magyarország – vörösiszap-katasztrófa, árvíz, migrációs hullám, koronavírus-járvány, gazdasági válság és háború –, és Orbán Viktor mindegyik esetében sikeresen vette az akadályt, így Magyarország megvédte magát.

Az elemző szerint ugyanakkor a baloldalra ezzel szemben nem lehetett számítani, minden krízishelyzetnél össze-vissza beszéltek, akadályozták a védekezést, próbáltak keresztbe tenni Magyarországnak. Így az április 3-i választás legfőbb tétje, hogy sikerül-e megvédeni Magyarországot, ki tudunk-e maradni a háborúból – vélekedett Deák.

A politológus emlékeztetett, Márki-Zay Péter és a háborús baloldal az elmúlt hetekben olyan követelésekkel álltak elő, amelyek megvalósulása esetén Magyarország szinte azonnal belesodródna a háborúba. Hozzátette: a hatpárti ellenzék mindig valamilyen külföldi szemüveggel tekint Magyarországra, rögtön a nemzetközi baloldal álláspontját kezdi el harsogni. Megjegyezte, hogy mi nem oroszok, nem ukránok, hanem magyarok vagyunk, így Magyarország érdekeit kell szem előtt tartanunk, amikor döntést hozunk arról, hogy küldünk-e fegyvereket és katonákat Ukrajnába. Deák Dániel úgy fogalmazott, hazánk elemi érdeke, hogy a fegyverküldés ne valósuljon meg, hiszen azzal Magyarország békéjét és biztonságát kockáztatnánk.

Szintén kulcskérdés – folytatta –, hogy az uniós szankciók terén is érvényesüljön a magyar érdek. A baloldal az ukrán elnök álláspontját osztva ugyanis azt szorgalmazta, hogy zárjuk el az orosz gázt, és állítsuk le a paksi bővítést. Ez lényegében a magyar gazdaság leállását jelentené, hiszen a gázellátásunk csaknem kilencven százalékát az orosz forrás biztosítja – hívta fel a figyelmet. Hazánk az elmúlt években megpróbált függetlenedni az orosz gáztól, azonban éppen az amerikaiak voltak azok, akik végül nemet mondtak a román gázkitermelésre, amelyre Magyarország számított. Deák szerint a helyzet egyértelmű, hiszen nem csak hazánk van hasonló cipőben, Németország sem támogatta a szankciók kiterjesztését az energetikai területére.

Ugyanakkor a baloldal egyértelművé tette: minden szankciót támogatnak, még akkor is, ha azzal a magyar emberekkel fizettetnék meg a háború árát – szögezte le a politológus. Erről maga Márki-Zay Péter beszélt, aki nem is érti, hogy ki más fizethetné meg a háború árát, ha nem a magyarok. Orbán Viktor ezzel szemben egyértelművé tette: nem fogja engedni, hogy a magyar emberek fizessék meg a háború árát, nem fogja támogatni az ilyen szankciókat.

Deák felhívta a figyelmet arra, hogy a közvélemény-kutatások alapján a Fidesz–KDNP a választás esélyese, azonban ez nem jelent semmit, hiszen április 3-án csakis a ténylegesen leadott szavazatok számítanak. Ebből pedig szerinte az következik, hogy az előttünk álló hét legfontosabb feladata a mozgósítás lesz. Az dönti el a választást, hogy melyik politikai oldal tud jobban mozgósítani, és melyik tábor lesz elkötelezettebb a választás napján. Ezért is fontos üzenet a jobboldal számára, hogy nem szabad hátradőlni, nem szabad azt hinni, hogy a választás megnyeri önmagát. Ez nem fog megtörténni, csakis akkor tud győzni a nemzeti oldal, ha minden támogatója elmegy voksolni vasárnap – jegyezte meg.

Kapcsolódó írásaink

Már elindult a bűnbakkeresés a baloldalon

ĀHétértékelő. Nagy Ervin: Visszafelé húzza az ellenzéket Márki-Zay Péter, kifulladni látszik a gyűlöletkampányuk, Gyurcsány „kapitánya” pedig ismét árulókról beszélt

Az ellenzék szembemegy az emberek akaratával

ĀHétértékelő. A március 15-i kormánypárti felvonulás kegyelemdöfés lehet a baloldal számára, olyan erődemonstráció, ami eldöntheti az országgyűlési választást – véli Deák Dániel