Belföld

Kisbuszokkal segítik a kárpátaljaiakat

Ez egy ünnepi pillanat, amikor három új kocsit is szolgálatba állítunk, ezzel párhuzamosan három új munkatársat alkalmazunk, akik szisztematikusan járják majd azokat a szociális és oktatási intézményeket, gyülekezeteket és egyéb állami szervezeteket, ahol menekültek vannak, ahol szükség van az anyaország, Magyarország támogatására – mondta tegnap Juhász Márton.

Kisbuszokkal segítik a kárpátaljaiakat
Egy-egy kisbusz segíti mostantól három kárpátaljai református egyházmegye tevékenységét
Fotó: MH/Katona László

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) ügyvezető igazgatója ezt annak kapcsán hangsúlyozta, hogy a karitatív szervezet a határon túliaknak három kisbuszt adományozott, amelyeket legalább a háború végéig hasznosíthat a három kárpátaljai református egyházmegye. Az ügyvezető igazgató hozzátette: február 24-én, amikor kitört a háború, még nem tudták, hogy hónapokra kell berendezkednie a karitatív szervezetnek. Mint fogalmazott: akkor az MRSZ összes munkatársa, aki Magyarország területén dolgozott, beállt a szolgálatba, és éjjel-nappal ellátta a magyar, ukrán, ruszin vagy cigány menekülteket, szállították folyamatosan az adományokat Kárpátaljára.

„Nem volt kérdés számunkra, hogy teljes mellszélességgel beleálljunk ebbe a szolgálatba: Magyar Református Szeretetszolgálat a nevünk, tizenhat évvel ezelőtt az alapítók nem véletlenül nevezték el így a szervezetet, mert már akkor is kötelességünknek éreztük, hogy a bajba jutott testvéreinknek határon innen és túl egyaránt segítsünk” – emlékeztetett Juhász Márton.

Magyarország területére hétfőn az ukrán–magyar és a román–magyar határszakaszon közel kilencezer Ukrajnából érkezett ember lépett be – közölte tegnap az Országos Rendőr-főkapitányság. A beléptetettek közül a rendőrség 856 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen az időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől hétfőn 632 ember, köztük 286 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK-csarnokba.

Kapcsolódó írásaink