Belföld

Sokan küldenék már Márki-Zayt pihenni

Bármikor szóltam, ti nekiálltatok üvölteni meg gyalázkodni, hogy igenis MZP a legjobb, ne fanyalogjak, menjek pultozni – Ceglédi Zoltán tetemre hívja a balos értelmiségieket

Márki-Zay „hitleri mintájú agymosásról és hazugságokról” hadovál, miközben saját maga ismerte el, hogy a választások előtt már felvették a kapcsolatot az ukrán elnökkel. A polgármester nem tett le országos politikai ambícióiról, bár pártépítését korábbi szövetségesei sem támogatják. Eközben Gyurcsány Ferenc a baloldal élén folytatja az uszítást.

Sokan küldenék már Márki-Zayt pihenni
Ma már egyik volt szövetségese sem áll a bukott miniszterelnök-jelölt mögött
Fotó: MH/Török Péter

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje, aki februárban arról beszélt, hogy fáradt, és április 3. után pihenni fog, mivel szerinte mind a kormányfői, mind a polgármesteri tisztség kevesebb munkával jár, mint a kampány (?!), Facebook-aktivitásából mostanra némiképp visszavett: a korábbi óránkénti posztolás helyett már „csak” napi négy-öt bejegyzést ír, ám változatlanul bizarr összevisszasággal. Tegnap tovább kesergett a választási eredmények miatt, közölte: „a munkát elvégeztük, mégis látványos kudarc a vége”.

Ezúttal azonban nem Gyurcsány Ferencet okolta – ettől vélhetően elvették a kedvét a DK irányából érkező durva támadások –, hanem visszatért ahhoz az érveléshez, hogy bukását a „fideszes agymosás” okozta, ami szerinte a „hitleri mintát követi”. A „hazugságokra” példaként hozta fel, hogy ők magyar katonákat küldenének meghalni Ukrajnába. Holott ennek igazságalapját nem csupán korábbi, fegyveres segítségadást sürgető nyilatkozataik mutatják, hanem az is, hogy kiderült: kampánystábja egy héttel a választások előtt már megszervezte a kapcsolatfelvételt az ukrán elnökkel, amelyre végül azért nem került sor, mert Kijevben az adott időpontban éppen bombariadó volt. „Egyébként nagyon nagy örömmel beszéltem volna vele” – mondta vasárnap esti élő bejelentkezésében a bukott listavezető.

Eközben a hódmezővásárhelyi polgármester „mindennel foglalkozik, csak Vásárhellyel nem” a Promenad24.hu szerint. A helyi portál rámutatott: Márki-Zay az utóbbi napokban ellenállást hirdetett, valamint bejelentette, hogy új jobbközép néppártot alapít, és továbbra is járni fogja az országot településről településre, hogy Orbán Viktor ellen harcoljon. Nem tett le tehát országos politikai ambícióiról, miközben azt nem tudni, mik a tervei Vásárhellyel, „hogyan lesz az ellenállásból fejlődés a város számára” – vetette fel a portál. Hozzáfűzték: Márki-Zay körül tovább fogy a levegő, egyre több korábbi szövetségese fordul el tőle, az új párt alapításában sem Pálinkás József akadémikus (az Új Világ Néppárt elnöke), sem Gémesi György, Gödöllő polgármestere (a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke) nem kíván együttműködni vele.

Ceglédi Zoltán baloldali politikai elemző, humorista tegnap közösségi oldalán beszólt a korábban Márki-Zayt védő balos értelmiségieknek és pártpolitikusoknak, akik „elkezdtek szélsebesebesen leválni” a politikusról. „Hát csodálatos, hogy fél év elteltével és egy brutálisan elvesztett választás után most hirtelen elkezditek látni, hogy mennyi baj van a fickóval” – írta Ceglédi.

Felidézte: „Bármikor szóltam, ti nekiálltatok üvölteni meg gyalázkodni, hogy igenis Márki-Zay a legjobb, ő csinálja a legjobban, ne fanyalogjak, hanem menjek pultozni a petícióval. Nos, itt vagyunk egy igazán irgalmatlan kétharmadban, és hirtelen mindenki elkezd rájönni, hogy mennyi baj van MZP-vel? (…) Ti csináltátok, kétharmadot Orbánnak, megint! Körbefinanszírozzátok és körbepublikáljátok egymást, kölcsönösen biztosítva magatokat arról, hogy épp a legcsodálatosabb siker felé meneteltek. (…) Akik bő egy hete még ordítva propagálták Márki-Zayt, és rúgtak le engem azért, mert jeleztem, hogy ebből baj lesz, hirtelen úgy tesznek, mintha mindig is látták és vallották volna ezeket a problémákat” – állapította meg Ceglédi Zoltán.

Gyurcsány Ferenc tegnap nem fárasztotta követőit új gondolatokkal, Facebook-oldalán megismételte az uszítást, miszerint „Magyarországnak törvénytelen kormánya van, ezért nincs ok tiszteletre, együttműködésre, elfogadásra, ok csak az elutasításra és a küzdelemre van, a fegyvert nem lábhoz tenni, hanem felemelni kell” – ezzel igyekszik utat mutatni, miután a hétvégi DK-rendezvényen a szemkilövető felszólított mindenkit: „Legyetek Gyurcsányok!”, és egyértelművé tette: esze ágában sincs hátralép-ni, hiszen a pártja a legerősebb a baloldalon, amelynek vezére ezért csak ő lehet.

Kapcsolódó írásaink