Belföld

Izraeli adományokat is továbbít az Ökumenikus Segélyszervezet

Több mint tízezer ember érkezett Ukrajnából hazánkba vasárnap

Tízmillió forintnak megfelelő humanitárius segélyt ajánlott föl az Izrael Állam Nagykövetsége az Ökumenikus Segélyszervezetnek, hogy Ukrajnába szállítsa.

Izraeli adományokat is továbbít az Ökumenikus Segélyszervezet
Együttműködés az ukránokért. Yacov Hadas-Handelsman és Lehel László
Fotó: Fekete Dániel MÖS

A több mint tizenhárom tonna súlyú segélyszállítmány többek között tartós élelmiszereket és higiénés szereket tartalmaz. A felajánlást a karitatív szervezet beregszászi központjából osztják majd szét, nagyobb része a kárpátaljai járásokba kerül, kisebb hányada pedig a lembergi központba. Yacov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete az átadáson kifejezte Izrael állam köszönetét az Ökumenikus Segélyszervezetnek, hogy támogató közreműködésével lehetővé teszi a szállítmányok Ukrajnába juttatását.

Hozzátette, a múlt hét pénteken landolt Magyarországon egy tizenkét és fél tonnás gyógyszerszállítmány Izraelből, ami már úton van több, a civil lakosságot ellátó ukrajnai kórházba. A nagykövet hangsúlyozta: mivel a szükségletek a háború elhúzódásával egyre nőnek, Izrael a jövőben még több segélyszállítmány eljuttatására készül, amiben számít a segélyszervezet további együttműködésére. Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója megtiszteltetésnek nevezte, hogy Izrael az Ökumenikus Segélyszervezetet választotta partneréül.

Magyarország területére vasárnap éjfélig az ukrán–magyar és a román–magyar határszakaszon több mint tízezer ember érkezett Ukrajnából – közölte tegnap az ORFK. A beléptetettek közül a rendőrség 1212 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől csaknem ezer ember, köztük 354 gyermek érkezett Budapestre, a különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkezőket buszokkal vitték a BOK-csarnokba, ahol vasárnap 709 háború elől menekülőnek segítettek. A humanitárius tranzitponton 270-en töltötték az éjszakát. A csaknem 4400 négyzetméter alapterületű BOK-csarnokban kulturált körülmények között tartózkodhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít számukra a kormány
a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve.

Kapcsolódó írásaink