Belföld

Szanyi: Hol van itt a baloldal?

Az ellenzéki koalíció egy liberális-polgári-náci összefogás volt, a süketelő, pénzéhes társaság negyedszerre is elbukott, ötödszörre is így fog járni – közölte a Iszomm alelnöke

A Gyurcsány által koordinált ellenzék negyedszerre sem tudott semmi újjal előállni. Bár megfogadták, hogy most aztán minden más lesz, ám az égvilágon semmi nem változott – értékelt lapunknak Szanyi Tibor, az Igen Szolidarítás Magyarországért Mozgalom (Iszomm) alelnöke. Saját pártjáról azt mondta: „Becsöngettünk, s most négy évünk lesz arra, hogy felépítsünk egy valódi balol­dali pártot.”

Szanyi: Hol van itt a baloldal?
Az MSZP káprázatosan jó eredményt ért el ahhoz képest, hogy már nem létezik – fogalmazott Szanyi Tibor
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– A hatpárti ellenzék soraiban mindenki a választási kudarc felelőseit keresi. A DK és a Jobbik szerint a bukás oka Márki-Zay Péter, Márki-Zay szerint alapvetően a Jobbik eltűnt szavazói. Sőt Gyurcsány Ferenc a hétvégén már meg is adta az irányt, azt szorgalmazza, maradjon meg a pártok koalíciója, s legyen mindenki Gyurcsány. Mit szól ehhez?

– Arra, hogy mindenki legyen Gyurcsány, az a válaszom, hogy Gyurcsányból is megárt a sok. Ami pedig a választási eredményeket, a választás kimenetelét illeti, tömören úgy fogalmaznék, hogy a méltatlanok diadalt arattak az alkalmatlanok felett. A mi pártunkról annyit jegyeznék meg, igazunk volt, csak pénzünk nem. Távirati stílusban ennyi.

– Miközben a baloldal történelmi vereséget szenvedett, egyetlen pártvezető sem mondott le. Ezt minek tulajdonítja?

– Ezzel a kérdéssel szoktak engem kihozni a sodromból. Hol volt itt a baloldal? Ha megkérdeznek, mindig elmondom, hogy az ellenzéki koalíció egy liberális-polgári-náci összefogás volt, a baloldal egyedül mi voltunk a Munkáspárttal. A süketelő, pénzéhes társaság negyedszerre is elbukott, ötödszörre is így fog járni. Egy tapodtatnyi elmozdulás sincs ugyanis a neoliberális megközelítésekhez képest. Hovatovább olyan ez az ellenzék, hogy nevezhetné magát SZDSZ 2.0 formációnak. Zombiválogatottnak. Negyedszer is a földbe döngölték őket, mellkasuk dárdával átszúrva, de változás, vízió nincs.

– Mi a véleménye volt pártja, a szocialisták szerepléséről?

– Az MSZP káprázatosan jó eredményt ért el, ahhoz képest, hogy már nem létezik. A brand, az ismertség hozott számukra néhány helyet. Nagyon szűk volt az olló Erzsébeten és Pestszentlőrincen is, Hiller István és Kunhalmi Ágnes esetében, köztük és a Fidesz között, de megnyerték. Tulajdonképpen a Párbeszéd ugyanúgy nem létezik, de jó eredményeket ért el. Soha semmilyen választáson nem indult, mégis lesz frakciója a Magyar Országgyűlésben. Ugyanakkor ezeknek az ellenzéki pártoknak továbbra is a hiteltelenség rémével kellett megküzdeniük, a kampányban nem mondtak semmi kereket, semmi biztosat, nem tudtak megszólítani tömegeket. Ha így lesz, akkor úgy lesz, ha úgy lesz, akkor amúgy lesz. Az emberek számára oly fontos biztonság leheletét egyedül a kormány tudta képviselni kettejük csatájában, s ez még inkább rátett a választás eredményére.

– Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalomban a saját szereplésükről vontak mérleget?

– A Munkáspárttal kötött választási szövetségünknek az volt az egyik indítéka, hogy magunkat radikális baloldaliként tudjuk pozicionálni. Kis túlzással nulla pénzből értünk el majdnem ugyanolyan eredményt, mint Gattyánék mil­liárdokból. Miután hetvenegy körzetben nem tudtuk összeszedni a pártlistához szükséges mennyiségű aláírást, így csak negyvenkilenc körzetben indultunk el, s a 0,71 százalékos eredményt úgy értük el, hogy állami támogatásként nem kaptunk egy vasat sem.

Képvise­lőink az egyéni körzetben sem vették igénybe az állami támogatást, hiszen azt az egyszázalékos küszöb alatti eredmény esetén kamatostól kellett volna visszafizetnünk. Ezt a kockázatot nem vállalhattuk, ám ennek tükrében a párt nem ért el rossz eredményt. Becsöngettünk, s most négy évünk lesz arra, hogy felépítsünk egy valódi bal­-oldali pártot.

Kapcsolódó írásaink