Belföld

Újabb parlamenti helyet szerzett a Fidesz

Újabb képviselői helyet szerzett a Fidesz, miután a külföldön leadott - nem előzetesen elküldött - levélszavazatok számolása is elkezdődött. Ezzel már 136 mandátuma van a Fidesznek. 

Újabb parlamenti helyet szerzett a Fidesz
Újabb parlamenti helyet szerzett a Fidesz
Fotó: Pexels

 Az NVI vasárnap kezdte meg a levélben érkezett szavazatok számlálását. Csütörtök reggelig 161 548 érvényes levélszavazatot számoltak össze, ebből 151 279-et kapott a Fidesz-KDNP pártszövetség, míg DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd 7 006-ot, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 1 705-öt.

A határon túli magyarok által leadott levélszavazatokat az országos listás mandátumok szétosztásánál veszik figyelembe. Mivel a levélszavazatok miatt jelentősen megnőtt a Fidesz-KDNP pártlistára jutó szavazat, így ez a lista még egy mandátumhoz jutott, egyúttal a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd elveszített egy listás mandátumot, mert már nem volt elég szavazata az utolsóként kiosztandó mandátum megszerzéséhez, így összesen már csak 55 mandátuma van.

A Parlamentbe még bejutó Mi Hazánk Mozgalomnak nem változott a mandátumszáma.

Az NVI folyamatosan ellenőrzi a visszaérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatait és számlálja össze az érvényes nyilatkozatokhoz tartozó szavazatokat, így az országos listás mandátumok megoszlása az egyes pártlisták között még változhat.

Az április 3-ai parlamenti választás a Fidesz-KDNP ismételt kétharmados győzelmét hozta.

Kapcsolódó írásaink

A „bőrdzsekis parizerkirály” utóvédharca

ĀMind többen kárhoztatják a Jobbik-elnököt a baloldal bukásáért, Jakab Péter azonban továbbra is csupán annyiban érez felelősséget, hogy lehetővé tette Márki-Zay Péter indulását az előválasztáson