Belföld

A „bőrdzsekis parizerkirály” utóvédharca

Mind többen kárhoztatják a Jobbik-elnököt a baloldal bukásáért, Jakab Péter azonban továbbra is csupán annyiban érez felelősséget, hogy lehetővé tette Márki-Zay Péter indulását az előválasztáson.

A „bőrdzsekis parizerkirály” utóvédharca
Jakab Péter
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Jobbik mindig, minden körülmények között feláll – jelentette ki Jakab Péter az RTL Híradó kedd esti adásában. A Jobbik elnöke azt mondta: az összefogás érdekében rengeteg „véráldozatot” hoztak, sok politikusuk el sem indult az elő-
választáson. Arról, hogy az elemzések szerint nagyrészt a Jobbik szavazói hátráltak ki a baloldali összefogás mögül, közölte: a párt szavazói egészen az előválasztásig ott voltak, majd Márki-Zay győzelme után „százalékokban mérhető módon” erodálódott az egész ellenzéki tábor.

Arra a kérdésre, hogy ő milyen hibát követett el, azt felelte: legfőképpen azt, hogy lehetővé tette Márki-Zay indulását az előválasztáson. „Ebben a kampányban nagyon sok rosszul kimondott szó volt, ami százalékokban mérhető veszteséget okozott” – vélte a pártelnök. Szerinte azok a Jobbik-szavazók, akik nem fogadták el a Gyurcsánnyal való együttműködést, már 2018–2019 tájékán elhagyták a pártot. „Ha valaki a régi jobbikos szavazókat keresi, és azt várta el, hogy őket megszólítsuk, akkor nekem a régi Jobbik hangján kellett volna beszélnem. Én nem ilyen hangon akartam beszélni, nem olyan pártelnök vagyok, aki mesekönyveket darál be” – fogalmazott Jakab Péter.

Bencsik János, a Jobbikból 2020-ban kilépett országgyűlési képviselő „mint a párt egykori tagja, alapszervezeti, választókerületi és budapesti elnöke” a Facebookon osztotta meg véleményét, miszerint a Jobbik azért nem tudta elvinni szavazóit április 3-án, mert „nem maradt kit elvinnie”. „Ez annak a szervezeti leépülésnek a következménye, amely a 2018-as választási vereség után indult be, ám az igazi mélyrepülés Jakab Péter 2020. januári elnökké választása után indult be”, amikor is „a kommunikációt a legádázabb Orbán-gyűlölő DK-s szavazók kegyeiért való versenynek rendelték alá. Aki ezzel nem volt hajlandó megbékélni, azt a pártból elüldözték, partvonalra szorították, többen pedig hozzám hasonlóan vették a kalapjukat, és önként távoztak. Sokan és sok helyen elmondtuk akkor, hogy ennek nem lesz jó vége, hogy ez több mint bűn: hiba, mert sem erkölcsileg, sem stratégiailag, sem taktikailag nem járható út, de nem hallgattak ránk.”

A Jobbikot mindenki elhagyta, aki „a néppárti politizálást nem úgy képzelte el, hogy a parlamentben krumplit lóbálva lókupecezzük a miniszterelnököt, és akiknek elfogadhatatlan volt a 2010 előtti politikai erkölcsi hullákkal való stratégiai együttműködés” – tette hozzá Bencsik, megjegyezve, amire „zéró igény van ebben az országban, az egy Gyurcsány Ferenccel szövetségre lépő jobboldali párt. Ilyen állat a politikai állatkertben nincs, nem létezik, ez 2022 Magyarországában egy paradoxon”.

Puzsér Róbert az Indexen nyilatkozott arról, hogy „Jakab Péter már a vereség után egy órával minden felelősséget Márki-Zay Péterre hárított, és arról fantáziált, hogy ha az épp elsöprő többséggel megválasztott Orbán Viktort egy hónap vagy egy év múlva elsöpri a népharag, ő készen fog állni, hogy átvegye tőle a kormányzást a maga jól megfizetett, egykori szkinhedekből álló maroknyi csapatával”.

Megállapította: Jakab „nem pusztán utolsó, jellemtelen áruló, de egy pszichopátiás hazudozó, akinek van pofája ezt azok után előadni, hogy saját kezűleg verte szét a Jobbik húszszázalékos szavazótáborát, és az egykori nemzeti radikális pártot egy lájkvadász Facebook-oldallá gyalázta le.” Kitért arra is, hogy Jakab „a mélyproli pózolásával meg a primitív hőbörgésével százezerszám taszította el az ellenzéktől a jobboldaliságra fogékony ellenzéki érzelmű választókat (…) a Gyurcsánnyal még ma is teljes szinkronban mozgó bőrdzsekis parizerkirály szerepe az összeomlásban elvitathatatlan. (…) A legfőbb felelős persze továbbra is maga Gyurcsány Ferenc.”

Azért akadnak még Jakabon kívül is, akik elsősorban Márki-Zayt okolják a bukásért, például Bartus László, az Amerikai Magyar Népszava tulajdonosa és publicistája arról írt: „Márki-Zay Péter a magyar közélet egyik legsötétebb és legveszélyesebb figurája, akitől azonnal szabadulni kellett volna, mert megfertőzött és lerombolt mindent. Önteltsége nem ismert határokat, mindenkit elnémított, mindenkit háttérbe szorított, mert meg volt győződve arról, hogy csak ő az egyetlen alkalmas ember, miközben ő volt a legalkalmatlanabb.

Ki kell mondani, hogy egy öntörvényű, ellentmondást nem tűrő, beképzelt majom sajátította ki az ellenzék pozícióját, egy potenciális diktátor, akit a tehetségtelensége akadályozott abban, hogy ezt meg is valósítsa.”

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese a köztelevízió­ban arról beszélt, részben a Jobbik kiábrándult szavazói adják a párt bázisát, ám a Mi Hazánk új színt hozott a politikába. A Jobbik eredményét úgy kommentálta, „nem lehet matematikaképletnek nézni az embereket”, mert a politika alapvetően az értékekről szól, a baloldal pedig semmilyen jövőképet nem tudott felmutatni.

Kapcsolódó írásaink

Egyre durvul a baloldali adok-kapok

ĀMárki-Zay fejét még ki sem vették a guillotine alól a kosárból, és egyből hátba is szúrtad – írta a Jobbikot a Gyurcsány-listával leharmadoló Jakab Péternek egy kommentelő