Belföld

Teljes tévedésben van a baloldali elit

Szánthó Miklóssal a döntéshozatal stratégiai autonómiájáról, a baloldali háborús hangokról és arról kérdezte az Origo, hogy miért szavazhatnak akár baloldali választók is a kormányra április 3-án.

Teljes tévedésben van a baloldali elit
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója
Fotó: MH/Purger Tamás

Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint a kampány szempontjából egyértelműen az elmúlt 12 év kormányzati teljesítménye a legmeghatározóbb, enélkül ugyanis lehetetlen lenne bármilyen krízishelyetben stabil testtartást felvennie a jobboldalnak.

Szánthó szerint a közvélemény-kutatások legnehezebb része a választási részvétel megjóslása. Emlékeztetett: 2018-ban azt mondták, a Fidesz már kimaxolta magát és mikor napközben jöttek a magas részvételi adatok, Karácsony fel is szólította a köztársasági elnököt, hogy „fel ne merje kérni Orbánt kormányalakításra”. Aztán kisült, hogy az előre jelzettekhez képest szavazóurnákhoz járuló plusz tíz százalék jó része a jobboldalra voksolt. De ezek a mozgások nehezen detektálhatóak előre. „Most mindenkinek, akinek fontos Magyarország, illetve a gyermekeink békéje és biztonsága, el kell mennie szavazni és népszavazni, hogy a kommunisták ne jöhessenek vissza, hogy ne ismétlődhessen meg újra 2002. Az tény, hogy a jelenlegi háborús fenyegetés miatt még soha akkora tere nem volt annak, hogy baloldali szavazók is úgy véljék, az ország biztonságának a garanciája a jelenlegi kormányzat” - emelte ki Szánthó.

Az Alapjogokért Központ igazgatója úgy látja: elképzelhető, hogy most az ellenzék potenciális szavazói jobboldalra voksolhatnak.

„A mai zűrzavaros nemzetközi helyzetben a biztos elrugaszkodási pont: Magyarország érdeke. A jelenlegi kormányzás fundamentumai az ezt szolgáló biztonság, stratégiai nyugalom és stabilitás. Ezzel szemben a baloldali politika jól láthatóan a békességtől, egyensúlytól távoli helyzetekben érdekelt, mert – tévesen – úgy gondolják, hogy a káoszt, az anarchiát majd a saját javukra tudják fordítani” - elemezte a helyzetet Szánthó, aki szerint az elmúlt 12 évben erre volt példa „kicsiben” a vandál tüntetések, a parlamenti cirkuszolás, a közmédia „elfoglalása” – nagyban pedig a migráció, a járvány vagy a háborús krízis során tanúsított súlyosan felelőtlen magatartás.

„A lelki toprongyok mindig azt hiszik: »minél rosszabb, annál jobb«. A jelenlegi helyzet nagyon viszont élesen a felszínre hozta a képességek hiányát a baloldalon, illetve felértékelte a mögöttünk hagyott évtized korábban említett sziklaszilárd teljesítményét. Az emberek pedig általában, pláne veszélyhelyzetben a »jó« stabilitást keresik, pártpolitikai preferenciától függetlenül” - hangsúlyozta Szánthó Miklós.

Kapcsolódó írásaink