Belföld

Háborúpárti tüntetők vonulnak utcára Budapesten

Szombaton tüntetés volt Budapesten, a Szabad sajtó útján a háború ellen, illetve a szervezők szerint Orbán Viktor oroszbarát politikája ellen. 

Háborúpárti tüntetők vonulnak utcára Budapesten
Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: Mediaworks-Hírcentrum

A szervezők szerint azzal, hogy a miniszterelnök semleges marad a háború kérdésében, a gyilkos, Vlagyimir Putyin oldalára áll.

Ez egy háborúpárti tüntetés. A szervezők szeretnék belevinni Magyarországot a háborúba. A magyar kormány számára a magyar emberek érdeke a legfontosabb. A magyar emberek érdeke pedig az, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból. A kormány nem hagyja, hogy belesodorják az országot ebbe a háborúba, mert a a baloldallal ellentétben álláspontjuk szerint ez nem a mi háborúnk.

A tüntetés szervezői szerint azzal, hogy Magyarország nem kíván belekeveredni az orosz-ukrán háborúba, az oroszok oldalára áll.

Dömötör: A tüntetés újabb bizonyítéka annak, hogy a baloldal háborúba akarja sodorni Magyarországot

A háborúpárti tüntetésen Márki-Zay Péter közeli emberei is felszólaltak, mutatott rá Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, hozzátéve: a tüntetés résztvevői „azt mondják, az orosz-ukrán háború a mi háborúnk”.

„Az is egyértelmű, hogy teljesíteni akarják az ukrán elnök követeléseit. Fegyvert küldenének a hadszíntérre, és a gázcsapokat is elzárnák. Ezzel a magyar családokkal fizettetnék meg a háború árát. Ez az ellenzéki politika nemcsak felelőtlen, hanem veszélyes is” - hangsúlyozta Dömötör.

Az államtitkár emlékeztetett: a magyar kormány elítélte Oroszország katonai agresszióját, aggódunk Ukrajna területi épségéért, és minden segítséget megadunk a bajbajutottaknak.

„Az orosz-ukrán háború azonban nem a mi háborúnk. Nem mi okoztuk, és nem is akarunk részesei lenni. A legfontosabb cél most az, hogy megőrizzük Magyarország békéjét és biztonságát. Biztonság nélkül gyarapodás sincs. Csak a megőrzött biztonságra alapozva lehet folytatni az országépítő munkát” - szögezte le Dömötör Csaba.
 

Objektum doboz

A szervezők – az Egymillióan a Szabad Ukrajnáért civil szervezet – a tüntetéssel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívásának tesznek eleget, aki azt kérte: minél többen vonuljanak az utcákra a következő napokban, az ukránok melletti kiállás kifejezése érdekében.

Zelenszkij Magyarországtól, illetve Orbán Viktor miniszterelnöktől követelt két dolgot az Európai Tanácsban néhány nappal ezelőtt. Az első, hogy Magyarország szavazza meg az oroszok elleni szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, azaz hazánk ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól.

A második követelése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket ukrajnába.

Orbán Viktor miniszterelnök mindkét kérést elutasította, mert azok ellentétesek Magyarország érdekeivel.

Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat, és nem is küld fegyvereket ukrajnába. ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt számukra.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: Volodimir Zelenszkij azt reméli, hogy úgy tud kikerülni a szorult háborús helyzetből, hogyha másokat is belevon a háborúba. A magyarok érdeke azonban nem ez. Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök többször elmondta: a magyarok érdeke az, hogy hazánk kimaradjon a háborúból.

A baloldallal ellentétben a kormányzati álláspont egyértelműen az, hogy ez nem a mi háborúnk.

Ha az ukrán elnök felszólításának eleget tenne a kormány – azaz fegyvereket szállítana a háborús Ukrajnába –, azzal belevonná Magyarországot a fegyveres konfliktusba.

A tüntetést az ukrán elnök felhívásának eleget téve szervezték; az egyértelműen háborúpárti tüntetés; a szervezők azt szeretnék, ha Magyarország bevonódna a háborúba.

Érdemes emlékeztetni: a NATO sem küld fegyvereket és katonákat sem Ukrajnába, a légtérzárat is elutasította. Az ukránok követelte szankciókat egyre-másra utasítják el az európai országok: Németországtól kezdve Hollandián át Belgiumig.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom