Belföld

Orbán Viktor: Béke vagy háború a tét!

Ha a parlamenti választáson a Fidesz-KDNP győz, akkor kimaradunk a háborúból, ha viszont a baloldal, bele fogunk sodródni a háborúba - mondta a miniszterelnök, a Fidesz elnöke hétfőn kampánykörútjának győri állomásán.

Orbán Viktor: Béke vagy háború a tét!
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Hír TV-nek Budapesten 2022. március 28-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor a Facebook-oldalára feltöltött videóban kiemelte: a választás tétje megváltozott, mert kitört a háború. „A választás tétje megnőtt, mert nem ugyanúgy reagáltak a jobb- és a baloldali pártok a háborúra, nem egyformán, hanem különböző módon” - mondta, hozzáfűzve: „a mi álláspontunk teljesen világos: ez egy ukrán-orosz háború; ez nem a mi háborúnk; ez két nép háborúja; nyilván a szívünk a megtámadottal van”.

Leszögezte ugyanakkor: „azt senki sem kérheti tőlünk, hogy egy olyan háborúba, amihez nincsen közünk, küldjük el a katonáinkat”. A miniszterelnök úgy folytatta: azt senki sem kérheti tőlünk, hogy küldjünk oda fegyvereket vagy engedjünk át Magyarország területén fegyvereket, amelyek azonnal katonai célponttá válnak, mert az ellenfél azokat meg fogja semmisíteni Magyarország területén, vagy utána Kárpátalja területén.

Objektum doboz

Ezért nem küldhetünk fegyvereket, és nem küldhetünk katonákat sem, mert mi is hadviselő féllé válunk, és benne leszünk nyakig egy háborúban - tette hozzá a kormányfő, kiemelve, ez a magyar nemzeti oldal álláspontja. Jelezte, a baloldal álláspontja más.

Objektum doboz

„Vagyis a helyzet úgy fest a választás szempontjából, hogy ha a nemzeti oldal győz, akkor van esélyünk a békére. Ha a baloldal győz, akkor van esélyünk a háborúra. Hogy még egyértelműbben fogalmazzak, ha mi győzünk, ha a Fidesz, a KDNP, a nemzeti oldal győz, akkor kimaradunk a háborúból. Ha baloldal győz, bele fogunk sodródni a háborúba” - foglalta össze álláspontját Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) győri választókkal találkozik 2022. március 28-án
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) győri választókkal találkozik 2022. március 28-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor a napokban Szentendrén és Révfülöpön is járt. Ezekről az utakról itt olvashat!

Feleségével közös képet mutatott a miniszterelnök, melyhez azt írta: Hallgass a szívedre! 

Objektum doboz

A nemzeti oldal békét akar

A nemzeti oldal álláspontja világos: a béke oldalán maradunk, Magyarország nem sodródhat bele a háborúba - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV Napi Aktuális Extra című hétfői műsorában.

A kormányfő az ukrajnai háborúval kapcsolatban kifejtette: „Magyarországon a nemzeti oldal úgy fogalmaz, hogy ez egy orosz-ukrán háború, mi pedig a magyarok vagyunk, mi segítünk a bajbajutottaknak, de ugyanakkor egyetlen lépést sem teszünk, amely bajba sodorhatná Magyarországot”. „Nem tudunk segíteni senkin úgy, hogy közben tönkretesszük saját magunkat” - tette hozzá.

Úgy vélte, ha „bevonódunk egy háborúba, amely nem a mi háborúnk”, semmit sem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk. A nemzeti oldal álláspontja világos: „a béke oldalán maradunk, nem szállítunk fegyvert, nem küldünk katonákat, és nem engedünk át Magyarország területén fegyvereket sem Ukrajnába” - jelentette ki.

Objektum doboz

Közölte: a baloldal álláspontja is világos, ők nem egy olyan konfliktust látnak, amely két másik nép közötti háború, hanem olyat, „amihez nekik is közvetlen közük van, és szerintük az lenne a helyes, ha Magyarország bevonódna ebbe a konfliktusba”. A NATO pedig azt mondja, hogy minden tagállam független, a nemzeti kormányok eldöntik, hogy mit csinálnak; az a kérdés, hogy „van-e olyasmi, amit közösen fogunk csinálni”, és erre az a válasz, hogy nem lesz ilyen akció, a NATO nem küld katonát és nem küld fegyvert - mutatott rá.

Orbán Viktor szerint attól, hogy a NATO-ban ez az álláspont, nem jelenti azt, hogy ne lennének viták, és a NATO-ban vannak olyanok, akik „folyamatosan a magyar állásponttal szemben szeretnék a NATO-t beletolni ebbe a konfliktusba”. A magyar baloldal pedig azoknak az országoknak akar megfelelni, amelyek inkább befele tolnák a NATO-t a konfliktusba - mondta.

Hangsúlyozta: a helyzet nehéz, kockázatos, és ennek a választásnak a tétje a háború, mert ha a baloldal nyerne a választáson, megnőne azon NATO-országoknak a száma, amelyek a NATO-t és Magyarországot is „beletolnák ebbe a konfliktusba”. Tehát „ha békét akarunk, akkor azt Magyarországon és a NATO-ban is csak a nemzeti oldal tudja képviselni” - emelte ki.

Objektum doboz

A miniszterelnök közölte: Magyarországnak van felelőssége is, a bajbajutottakon mindig segíteni kell, és „erőnkön felül segítünk” is, az európai segítségnyújtást tekintve „népességarányosan mi fogadjuk be a legtöbb menekültet, mi látjuk el a legtöbb embert”. Tehát „mi nem pocsék, hanem nagyszerű nemzet vagyunk, amely erkölcsileg helyesen jár el” - fogalmazott.

Azt mondta: de „nem tudunk úgy segíteni az ukránoknak, hogy szétlövetjük Magyarországot”, az nem segítség, ha elzárjuk az orosz gáz- és olajcsapot, és a magyar gazdaság megáll.

Úgy látja, a magyar érdek a béke mellett szól, és ez az érdeke az ukránoknak és az oroszoknak is. Emellett az ország biztonságát is meg kell őrizni, nemcsak katonai, hanem gazdasági értelemben is - magyarázta. Hozzátette: ha nem jön energia, megáll a magyar gazdaság, ezért küzd az ellen az európai álláspont ellen, amely a szankciókat ki akarja terjeszteni a gázra és az olajra.

Objektum doboz

A kormányfő közölte: az a terv, hogy a következő évtizedben úgy alakítják át a magyar energiatermelés szerkezetét, hogy javarészben nukleáris forrásból származik majd, a másik része pedig napenergiából, és a kettő együtt kiteszi az energiaszükséglet több mint 90 százalékát. „Persze mindig lesz valamennyi Oroszországból érkező energiaforrás”, de nem az a cél, hogy ne jöjjön semmi, hanem hogy „ne függjünk tőle, mindig legyen más, és ne legyünk kiszolgáltatva” - mutatott rá.

Kitért rá: Oroszország és Ukrajna két olyan ország, amely a világ gabonával való ellátásában kiemelkedő szerepet játszik, és most komoly esély van arra, hogy mindkét ország termelési mennyisége kiesik. „És akkor éhség van, mert ha nincs gabona, akkor éhség van” - mondta.

Úgy vélte, „bennünket az fenyeget, hogy miután a gabona ára majd nőni fog”, előállhat az a helyzet, hogy „kiszippantják magas áron a gabonakészleteinket a külföldiek Magyarországról, és akkor itt nem marad, és akkor nekünk kell még magasabb áron importálni”. Előfordulhat, hogy a háborúnak, ha elhúzódik, lesz egy olyan következménye az európai gazdaságra, hogy bizonyos élelmiszeripari termékek nem állnak elegendő mennyiségben rendelkezésre - fűzte hozzá.

Orbán Viktor kiemelte: „itt nagy ügyek vannak, nagy összefüggések vannak, komoly tétek vannak, nem szabad kapkodni, nem szabad össze-vissza beszélni, határozottnak és gyorsnak kell lenni, de megfontoltnak”. Most nagyok a tétek, és ilyenkor kell a higgadtság, nyugalom, tapasztalat és a napi politikai viták fölé emelkedés képessége - vélekedett.

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Hír TV-nek Budapesten 2022. március 28-án. Balról Gajdics Ottó műsorvezető
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Hír TV-nek Budapesten 2022. március 28-án. Balról Gajdics Ottó műsorvezető
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Arról is beszélt, hogy „ez a választás nem lefutott meccs”, ez egy nyílt küzdelem. Azt tanácsolta mindenkinek, hogy feltétlenül menjen el választani és gondoskodjon arról, hogy ne csak ő menjen el, hanem azok is, akik hasonlóan gondolkodnak. „Ha mindannyian elmegyünk, akkor meglesz az eredmény, de csak akkor” - jelentette ki.

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Hír TV-nek Budapesten 2022. március 28-án. Balról Gajdics Ottó műsorvezető
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Hír TV-nek Budapesten 2022. március 28-án. Balról Gajdics Ottó műsorvezető
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

„A legfontosabb kimondani: ez a választás nem lefutott meccs, ez egy nyílt küzdelem. Elmegy több millió ember és egy adott ügyben, egy adott pillanatban véleményt mond. És mindegy, mit mutatnak a felmérések, mindig történhet valami váratlan. Az elmúlt 12 év alapján világos, hogy csak a Fidesz tudja a békét megvédeni. De mégis, a választáson dől el az eredmény, függetlenül attól, hogy mit gondolunk mi. Ezért el kell menni szavazni. El kell vinni azokat is, akik hasonlóan gondolkodnak. És ha mindannyian elmegyünk, akkor tettünk meg mindent” - figyelmeztetett Orbán Viktor.

A gyermekvédelmi népszavazás kapcsán a kormányfő kijelentette: a genderkérdésről kezdetben azt gondolta, hogy ez a kulturális minta Nyugat-Európában korlátlanul rombol, de nálunk még magyarázni kell. „Azt hittem, ezt be kell mutatni az embereknek, mert nem tudják, de kiderült, hogy tudják. Az emberek tudják, hogy a genderőrület, ez a baj kopogtat az ajtón. Ezért a népszavazáson a részvétel magas lesz. Annak a támogatottsága, ahogy mi éljük az életünket, nagyon magas. Az emberek szilárdan állnak a lábukon, határozott véleményük van, csak az a kérdés, hogy eljönnek-e és elmondják-e négy nemmel ezt a véleményüket” - emelte ki Orbán Viktor.

A baj már nagy, de a hajó még nem ment el, a közép-európai országokban is hasonló szellemi harcok folynak, tette hozzá Orbán Viktor, kiemelve: Közép-Európa meg akarja védeni a családokat, a hagyományos életformát. „Ha Közép-Európa kitart, az egész Európában változásokat indíthat meg” - szögezte le az államfő. 

„Sokkal nagyobb a választás tétje, mint amit valaha gondoltam. Hogy lesz egy olyan helyzet, amikor mögöttünk egy világjárvány, mellettünk egy háború, előttünk egy teljesen bizonytalan, veszélyes európai helyzet, hát erre én sem számítottam, tehát ennek a választásnak a tétje még a magamfajta vén csatalovak számára is óriási, sokkal nagyobb, mint amit valaha gondoltam volna” - zárta az interjút Orbán Viktor.

A kormányfő hétfőn este a Facebookon közzétett egy videót, amelyben ugyancsak a választási részvételre buzdít:
 

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

„Április 3-án csak a Fidesz!”

Ā„Még hat nap van a választásig! Április 3-án mindenkinek ott kell lenni!” - hívta fel a figyelmet közösségi oldalán hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök - „Békét csak a Fidesz tud teremteni!” - emelte ki a kormányfő + KÉPEK + VIDEÓ