Belföld

Márki-Zay összevissza beszél

Gyurcsány kapitánya rendszeresen sértegeti a szavazókat, de hallgat, ha az érdekei úgy kívánják

Egy politikus mértéke a szavahihetősége, ezáltal lesz hiteles karakter, ebben azonban eddig a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter nem jeleskedik.

Márki-Zay összevissza beszél
Márki-Zay Péter korábban éles kritikát fogalmazott meg Gyurcsányékkal szemben, de most nem szól a közös listán elfoglalt helyükről
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Politikusi pályafutása és legfőképpen országos kampánya hemzseg a magának való ellentmondásoktól. A kezdet kezdetén élesen bírálta a rezsicsökkentést és mindazokat, akik támogatják azt. Ugyanez volt a véleménye a határzárról és támogatóiról is. Egészen pontosan trágyával etetett gombákhoz hasonlította őket, illetve többször kijelentette, aki elhiszi, hogy a Fidesz bevándorlásellenes, az ostoba.

Gyurcsány kapitánya a vidéki szavazókat rendszeresen lekicsinylő kifejezésekkel illette, és egy ponton egyszerű, falusi, tudatlan embernek nevezte őket, akiket fel kell világosítani. Az így kialakult kép alapján jól látszik, lassan nincsen olyan szavazói csoport Magyarországon, amelyet Márki-Zay ne sértett volna már meg közvetlen vagy közvetett módon.

Amikor azonban az ellenzéki nagygyűlés alkalmával a nemzeti ünnepen felszólalt, úgy csinált, mintha ezek a megjegyzések soha nem hangoztak volna el. Beszédében úgy fogalmazott: rendszeresen érik támadások, olyanoktól, akiket ő sosem sértett meg. Meglepő ez annak a fényében, hogy amikor kamerák előtt szembesítették mondataival, egyértelműen kijelentette: nem kér bocsánatot.

Hasonló következetesség lapul meg politikai oldalon is, hiszen Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc igen előkelő helyen szerepel az ellenzék listáján, habár az előválasztás alkalmával még éles kritikát fogalmazott meg mind Gyurcsánnyal, mind pedig feleségével szemben. Egy, a Juhász Péterrel, az LMP egykori politikusával készült októberi beszélgetés során úgy fogalmazott: még a környezetében állók sem szavaznának le Dobrev Klárára, hiszen a 2010 előtti kormányzás olyan kudarcos volt, hogy az emberek már a név hallatán is a másik irányba kezdenek szaladni.

Természetesen nem kellett sokat várni, hogy a baloldal jelöltje ebben is ellentmondjon önmagának. Néhány hónappal később már úgy fogalmazott, hogy a Gyurcsány bukását követően a helyét átvevő Bajnai Gordon időszaka és kormánya sok szempontból a legeredményesebbnek mondható. Azóta már sejthető a pálfordulás oka is, hiszen Bajnai, és volt titokminiszterének, Ficsor Ádámnak az adatgyűjtő cége – amiben az amerikai demokrata párt több radikálisan balos személyisége is fellelhető – segíthette hozzá a győzelemhez Márki-Zayt az előválasztás során.

Kapcsolódó írásaink