Belföld

Márki-Zay: Ukrajna most a mi háborúnkat vívja

A bukott Gyurcsány jelöltjének fejében is dúl a háború

Összevissza beszél és azt is letagadja, amit órákkal korábban jelentett ki a bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc jelöltje. A háború idején is extrémen felelőtlenül kommunikáló baloldali Márki-Zay Péter ezzel veszélybe sodorja Magyarországot és a magyarokat. A baloldal miniszterelnök-jelöltje beszédében 1848-as és 1956-os példán keresztül vezette le, hogy a szabadságért mindig a fiatalság harcolt, akár véráldozat árán is. A miniszterelnök-jelölt láthatóan teljesen szétcsúszott, fogalma sincs a körülötte zajló eseményekről, a világpolitika alakulásáról, az ország érdekéről.

Márki-Zay: Ukrajna most a mi háborúnkat vívja
Márki-Zay Péter fejében továbbra is dúl a háború
Fotó: MH/Török Péter

Alább Márki-Zay valóságferdítéseiről és magyarázkodásairól gyűjtöttünk össze egy terjedelmes listát, de a teljesség igényét az ő esetében lehetetlen teljesíteni, hiszen onnan lehet tudni, hogy a zavaros baloldali épp összevissza beszél, hogy kinyitja a száját!

Orbán Viktor a felelős az ukrán háborúért

Kizárólag Orbán Viktor a felelős azért, hogy kitört az orosz-ukrán háború Márki-Zay Péter szerint. A baloldal miniszterelnök-jelöltje erről egy videóban beszélt közösségi oldalán. Az ominózus részlet 2:00-tól hallható!

Objektum doboz

Márki-Zay akár katonai támogatást is adna Ukrajnának

Gulyás Márton, a Partizán műsorában szegezte először a baloldali miniszterelnök-jelöltnek a kérdést, hogy a határainktól nem messze dúló háborúval kapcsolatban milyen álláspontot képvisel.

„Mindent, amit a NATO szövetségi rendszere megenged, azt nagyon szívesen segítenénk. Nyilván Magyarország hogyha nem Putyin ügynökeként működne Magyarország, akkor természetes, hogy a NATO tagjaként, minden módon, amit a NATO eldönt azon belül a szövetség keretein belül, mindenféle segítséget és támogatást megadhat Ukrajnának” – mondta.

Gulyás konkrétan is rákérdezett (33:20 után): „Akár katonait is?” Márki-Zay Péter úgy válaszolt: „Hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is” – mondta. 

Márki-Zay fegyvereket is adna

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában a fegyverszállítás volt a téma.

Azt kérdezték: „ha önön múlna, adna fegyvereket Ukrajnának?” Márki-Zay azt válaszolta: „a NATO-tagság kell, hogy meghatározza ezt a döntést is.” „Tehát, amit a NATO tesz, azt kell tennie a magyar kormánynak is ebben az esetben” – foglalta össze a műsorvezető.

„Pontosan, azt kell. A NATO közös döntéseit kell végrehajtsa Magyarország is. Tehát, hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk” – mondta.

Objektum doboz

Márki-Zay feljelenti rémhírterjesztésért Orbánt

Márki-Zay Péter utána nagyon gyorsan elfelejtette a meggondolatlan és veszélyes kijelentéseit arról, hogy fegyvereket és katonákat küldjünk Ukrajnába. Annak ellenére, hogy felvételek bizonyítják, hogy mindez megtörtént, feljelentést tett rémhírterjesztés, valamint közösség elleni uszítás vádjával Orbán Viktorral szemben, mert szerinte a miniszterelnök és az állítólagos „Fidesz-média” azt a valótlanságot terjeszti, hogy az ellenzék magyar katonákat akar az orosz-ukrán frontra küldeni.

Nem tűrjük, hogy bárki azt hazudja az ellenzékről, hogy magyar katonákat akar az orosz-ukrán frontra küldeni! - mondta összeszedetlen beszédében, szinte már remegő hangon a hódmezővásárhelyi ügyészség előtt tartott sajtótájékoztatóján március 18-án.

Az egész bejelentkezés hossza alatt vádaskodik abszurd és blőd kijelentéseit váltogatva:

Objektum doboz

Márki-Zay valójában maga terjeszt rémhírt

Márki-Zay Péter azt mondta a köztévében, hogy ugyan azzal vádolják, hogy katonákat küldene Ukrajnába, valójában „éppen Orbán Viktor küld fegyvereket Ukrajnába, most is van fegyverszállítás Magyarországon keresztül, magyar gépek részt vesznek ebben”. Emellett azt is mondta, hogy Orbán Viktor katonai segítséget ígért Boris Johnsonnak.

Objektum doboz

Márki-Zay bármi fedezet nélküli képtelenségeit végül már a baloldali média sem bírta ki, hogy ne cáfolja.

A Telex nevű Soros-blog úgy fogalmaz: az alapján, hogy a kormány többször is azt állította, hogy nem engednek ilyesmit, valamint, hogy a pártszövetség által említett két repülő nem magyar parancsra repült, nem igaz, hogy Magyarország fegyvereket küld Ukrajnába, és közvetlenül Ukrajnába való fegyverszállításra sincs bizonyíték.

Az, hogy Orbán Viktor katonai támogatást ígért volna Boris Johnsonnak először a 24.hu-n jelent meg, de még aznap este megírták, hogy ez valójában nem igaz, egy hírügynökség rosszul idézte Johnsont. Szijjártó Péter Londonban is azt mondta, hogy Orbán csak humanitárius segítséget ígért. Ez alapján nem valószínű, hogy létezne egy ilyen titkos ígéret - írják.

Márki-Zay szerint hazudott a Telex

A baloldali miniszterelnök-jelölt ragaszkodott a nyilvánvaló hülyeséghez: kitart amellett, hogy ő igazat mondott, szerinte hazugság, hogy ő hazudott, tehát még a függetlennek hazudott, egyértelműen baloldali portáljukra is tüzelni kezdett.

Baloldali abszurd: ez úgy derült ki, hogy miniszterelnök-jelölthöz teljesen szokatlan módon Márki-Zay Péter felhívta a XXI. Század Intézet vezető elemzőjét, és telefonon elmondta neki, hogy a Telex hazudik. Legalábbis ezt írta Deák Dániel a Facebookon. Márki-Zay Péter egyelőre nem jelezte, hogy esetleg ez is hazugság lenne.

Ugyanazt, vagy mégsem

Ugyanazt csinálnám miniszterelnökként, mint Orbán Viktor, csak én nem hazudoznék róla – mondja a JelenValó legújabb videójában Márki-Zay Péter.

„Orbán beengedte a NATO csapatokat, én is beengedném. Orbán fegyvereket szállít Ukrajnának, mi is megszavaztuk volna Brüsszelben, hogy az Európai Unió fegyvert szállítson Ukrajnának. Orbán segíti a menekülteket, hirtelen elfelejtette 8 év gyűlöletkampányát. Mi is segítenénk a menekülteket. Orbán megszavazta a szankciókat, mi is megszavaznánk.”

Ez március 22-én reggel történt.

Objektum doboz

Március 22-én este máris letagadta, hogy mit mondott ugyanazon a napon néhány órával korábban.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában úgy fogalmazott: „Közveszélyesek lennénk, ha ugyanúgy kezelnénk a háborút, mint Orbán Viktor.” Erről hosszabban itt írtunk!

Mit is jelent ez akkor rá nézve?

Objektum doboz

Márki-Zay: Ukrajna most a mi háborúnkat vívja

Gyurcsány jelöltje szerint az ukrán háború Magyarország háborúja. Márki-Zay Péter szerdán Pécsett az 56-os magyar forradalomhoz hasonlította az orosz-ukrán konfliktust.

Hamis történelmi párhuzammal érvelt a háború mellett Márki-Zay Péter. Szerdai pécsi kampányzáró rendezvényén a baloldal miniszterelnök-jelöltje már azt állította, hogy Ukrajna most Magyarország háborúját vívja. Az ukrán-orosz háborút az 1956-os magyar forradalommal vetette össze, ám analógiája erősen sántít. A magyarok akkor a Rákosi-diktatúra ellen léptek fel, de a szabadságharcot a szovjet hadsereg a magyar kommunista vezetőkkel együttműködve vérbe fojtotta.

Márki-Zay abban sem mondott igazat, hogy Ukrajna egyedül küzd, hiszen Volodimir Zelenszkij elnök folyamatosan élvezi az amerikai és európai támogatást. Arról a baloldal miniszterelnök-jelölt szintén hallgatott, hogy a háború kitörése óta Oroszországot kemény szankciókkal sújtja az Európai Unió és az Egyesült Államok

Objektum doboz

Márki-Zay ugyanebben a beszédében más, minden eddigi háborús nyilatkozatánál súlyosabb kijelentést is tett. A baloldal miniszterelnök-jelöltje beszédében 1848-as és 1956-os példán keresztül vezette le, hogy a szabadságért mindig a fiatalság harcolt, akár véráldozat árán is. Szerinte Orbán Viktor ezt elfelejtette. A fiatalok viszont ma is érzik, ahogy Márki-Zay fogalmazott: „igen, a fiataloknak a vér fontosabb, mint az olaj. Nagyon szomorú, hogy vannak, akik megöregedve ezt elfelejtik”.

Objektum doboz

Gyurcsány Ferenc jelöltje ezzel ismét kiállt a háború támogatása mellett, ahogy azt több mint egy hónapja a teljes baloldal teszi.

A folytatás sajnos következik...

Kapcsolódó írásaink

Márki-Zay válogatott zagyvaságai

ĀA baloldal miniszterelnök-jelöltje az elmúlt hetekben-hónapokban a rezsicsökkentéstől kezdve a minimálbéren át egészen az ukrajnai háborúig minden területen teljes ellentmondásba keveredett saját magával