Belföld

Benkő Tibor: A NATO nem vezet be légtérzárat Ukrajna fölött

A NATO-csúcson ismét világosan leszögetük, hogy a katonai szervezetnek ki kell maradnia az orosz-ukrán konfliktusból – hangoztatta egy csütörtök esti budapesti háttérbeszélgetésen Benkő Tibor.

Benkő Tibor: A NATO nem vezet be légtérzárat Ukrajna fölött
Benkő Tibor honvédelmi miniszter
Fotó: Facebook / Honvédelmi Miniszté

A honvédelmi miniszter elmondta: abban is döntés született, hogy nem vezetnek be légtérzárat Ukrajna fölött. Mint fogalmazott, a NATO álláspontja teljes mértékben egybevág Magyarország nemzeti érdekeivel – azaz a szövetség nem hadviselő fél a szomszédságunkban zajló háborúban, nem is óhajt az lenni, s mindent meg fog tenni annak érdekében hogy a harci cselekmények ne eszkalálódhassanak, ne terjedhessenek túl Ukrajna határain.

A tárcavezető kifejtette: a NATO – azért, hogy megerősítse a szerepvállalását a szövetség keleti és délkeleti szárnyán – előretolt védelmi jelenlétet hozott létre. Ez annyit tesz, hogy hamarosan nyolc zászlóalj-harccsoport jön létre a szövetség keleti és délkeleti szárnyán. Ezek közül az egyik a sajátunk, amely már korábban megalakult – húzta alá Benkő Tibor. Mi magunk, a Magyar Honvédség hozta ezt létre, az hazai vezetés alatt áll – tette hozzá, s egyben emlékeztetett arra is, hogy az említett alakulat eddig is a NATO keretében működött.

Eddig öt ország – az Egyesült Államok, Törökország, Horvátország, Montenegró és Olaszország – jelezték a magyar zászlóalj-harccsoporthoz való csatlakozási szándékukat – fogalmazott Benkő Tibor, aki azt is elmondta: az érintettek várhatóan egy-egy századnyi erőt delegálnak hozzánk – de mindez csak azt követően várható, hogy az egyes országok parlamentjei áldásukat adták a tervre.

Újságírói kérdésre válaszolva Benkő elmondta, a NATO-katonák alapvetően nem vonulnak föl a keleti végekre, azt ugyanis most semmi nem indokolná, ehelyett a Dunántúlon fognak tartózkodni, ahol a honvédség bázisaiban közös kiképzéseken, gyakorlatokon vesznek majd részt.

A NATO-n belül a konfliktus értelmezésében, a szükséges válaszlépések milyenségében természetesen akadnak eltérő vélemények – mondta Benkő Tibor. Mint kifejtette, utóbbiak az eltérő közelségre és fenyegetettségre vezethetők vissza. Ugyanakkor a döntés mindenkire vonatkozik, nem lehet kilógni a sorból – húzta alá.

Jelen pillanatban egyszerűen képtelenség megmondani, meddig folytatódhat ez a konfliktus, de azért bízunk abban, hogy az oroszok sem vegyi, sem atomfegyvereket nem fognak bevetni, az ugyanis már az emberiség elleni bűncselekmény szintjét jelentené – mondta lapunk kérdésére Benkő Tibor. Hozzátette, a hadiipari beszerzések menetét nem kell felpörgetni, ám a megkezdett úton következetesen végig kell menni.

Kapcsolódó írásaink