Belföld

Elítélte a bíróság Czeglédy Csabát az ördög ügyvédjének ügyében

A Fővárosi Főügyészség vádirata alapján a Veszprémi Járásbíróság marasztaló döntést hozott; büntetővégzéssel az ördög ügyvédje ügy mindkét vádlottjával szemben pénzbüntetést szabott ki – áll a főügyészség portálunknak küldött közleményében. Ismert, az ügy egyik vádlottja Czeglédy Csaba. Most kilenc rendbeli különleges személyes adattal visszaélés miatt ítélték el a Borkai-felvételek nyilvánosságra hozása ügyében.

Elítélte a bíróság Czeglédy Csabát az ördög ügyvédjének ügyében
Czeglédy Csaba, a baloldal ügyvédje
Fotó: Facebook

Az ügyészség azt írta:

A Fővárosi Főügyészség az „ördög ügyvédje”-ként ismert ügyben 2021. október 4. napján nyújtott be vádiratot a bíróságra. A Veszprémi Járásbíróság osztotta a Fővárosi Főügyészség álláspontját, miszerint az ügy egyszerű megítélésű, valamint a büntetővégzés meghozatalának egyéb törvényi feltételei is fennállnak, ezért az ügyet tárgyalás mellőzésével bírálta el. A bíróság a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, váddal egyezően megállapította, hogy az ügyvéd vádlott és a bűnsegédlettel vádolt, többszörösen büntetett előéletű társa megvalósította a 9 rendbeli különleges személyes adattal visszaélés vétségét. Ezért az ügyvéd foglalkozású vádlottal szemben a bíróság – halmazati büntetésül – összesen 1.000.000 forint pénzbüntetést, társával szemben pedig összesen 500.000 forint pénzbüntetést szabott ki. A bíróság rendelkezett arról is, hogy amennyiben a vádlottak a kiszabott pénzbüntetés megfizetését elmulasztják, a büntetést fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni. A büntetővégzés ellen fellebbezésnek nincs helye, azonban az érdekeltek tárgyalás tartását kérhetik.

A Gyurcsány Ferenc többmilliárdos költségvetési csalással is vádolt bizalmi embere elleni vád abból áll, hogy Czeglédy kérésére többszörösen büntetett előéletű társa 2019 szeptemberében az egyik internetes közösségi hálózaton létrehozott egy profilt, majd azon keresztül egy oldalt, amelynek utóbb Az Ördög ügyvédje címet adta. A másodrendű vádlott később ehhez a közösségi oldalhoz kapcsolódóan hirdetéseket is kért, amelyeket az ügyvédtől kapott bankkártyával fizetett ki. Az volt a vádlottak célja, hogy az ezt követően nyilvánosságra hozott, szexuális tartalmú, kompromittáló felvételeket (Borkai-felvételek) az internethasználók minél szélesebb körben megismerjék. Mivel azonban a közösségi oldalon szexuális felvételek közzététele nem engedélyezett, a felvételeket először pornóoldalakon hozták nyilvánosságra, majd a weboldalak linkjét osztották meg a közösségi oldalon - írja a Pesti Srácok.

A Fővárosi Főügyészség még tavaly augusztusban jelentette be, hogy azonosították Az ördög ügyvédjét. Ezután Czeglédy Csaba ügyvéd, szombathelyi független önkormányzati képviselő, a Demokratikus Koalíció és a baloldali összefogás Vas megye 1-es számú választókörzeti országgyűlési képviselő-jelöltje elismerte, hogy őt gyanúsították meg, de kijelentette: nem ő áll Az ördög ügyvédje blog mögött, amely a 2019-es önkormányzati választások előtt kirobbantotta a Borkai-ügyet. Pikáns felvételek láttak napvilágot, valamint olyan információkat lebegtettek meg, amelyek korrupcióról szóltak. Miután az oldal elkezdte kihozni a botrányos részleteket, titkokat az adriai hajóútról, az érintettek zsarolás miatt feljelentés tettek a rendőrségen. Az előzetesen beharangozott korrupciós bizonyítékok és Borkaiék drogfogyasztását alátámasztó anyagok később nem kerültek elő.

Kapcsolódó írásaink